Rábapaty

2015.07.04. 15:39

Vessző vessző hátán - pince helyett a rábapatyi Liget téren

Rábapaty – Kosárfonók kápráztatták el a látogatókat Rábapatyon. A szebbnél szebb kosarak mellé voltak vásári attrakciók és színes színpadi programok is az V. Patyi Vesszős Fesztivál első napján.

Bakos Ágnes

– Hát ez tényleg vesszős fesztivál! – egy óvodás korú fiúcska csodálkozott rá a neki a feje tetejéig érő vesszőrengetegre az árnyékot adó sátortető alatt Rábapatyon, a Liget téren.

Kosarak sorakoznak kosarak hátán, felfüggesztve, elfektetve. Bölcsőnek fonva, klasszikus egyfülűnek vagy virágszedéshez – mindenféle vesszőtermék látható és megcsodálható Rábapatyon.

Pados Zoltán, kosárfonó Bejcgyertyánosról hozta a munkáit és szívesen megosztotta a tudását az érdeklődőkkel. Volt, aki ki is próbálta, mennyire nehéz megszelídíteni a hajlékonynak tűnő ágakat. Persze a gyakorlatlan kezek kisebb-nagyobb hézagokkal és megfontoltan dolgoztak a sorok között, miközben a mester pillanatok alatt körbeért a vesszőkkel és szinte szállt a keze alól a kész kosár.

A felhasznált vessző Pados Zoltánnál saját termény, de a fesztiválhoz adott alapanyagot a rábapatyi Kosárfonók Baráti Köre, akik igyekeznek megmutatni ezt a mesterséget.

Már csak a patyi vesszős fesztiválon hívja elő tudását Mészáros Gyula. Pörgött a keze alatt a kosár. Azt mondta, már húsz éve annak, hogy nagy vállalkozása épült a mesterség köré, mára a kosárfonás felelevenítése maradt. Már nem ebből él, csak ilyenkor szedi kosár-csokorba a vesszőt.

A hőséget a látogatók jobban bírták, mint a kosáralapanyag: a vessző a nedves közeget szereti, ahogy Mészáros Gyula fogalmazott, ez igazi „pincemunka”, ott lehet kényelmesen csinálni.

A vesszőket és a kosárfonókat finomságok és sok-sok kísérő program veszi körül vasárnap is.

A Fekete Sereg a hőség ellen is megküzd lovagi felszerelésekben, a rábapatyi ovisok is állták a meleget a sátor színpadán, ahol régi lakodalmast játszottak el óriási sikerrel.

Pörög a vessző és tele lesz a színpad vasárnap is, az V. Patyi Vesszős Fesztivál második napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!