Rábatótfalu

2017.03.22. 19:53

Szentségimádás és keresztúti áhítat Rábatótfaluban

Szentgotthárd - Március 21-én, a tavasz első napjának délelőtti óráiban Oltáriszentség-imádásra hívta a rábatótfalui templomocska harangja a település lakóit.

Horváth R. László

A legendárium szerint a települést 1183-ban, a szentgotthárdi apátságot alapító ciszter szerzetesek vezetése mellett az erdőirtó telepesek hozták létre, kápolnája 1882 és 1885 között épült.

A kápolna védőszentje Szent Flórián, mivel 1826-ban sok ház leégett a faluban. Ezért május 4-e, Szent Flórián napja a templombúcsú ideje. A község római katolikus hívei pünkösd utáni kilencedik vasárnapon fogadalmi búcsút tartanak az egykori tragédia emlékére.

Ezúttal is szentségimádási napot tartottak Rábatótfaluban, úgy, mint minden esztendőben, az elmúlt százharminc év alatt. Az ünnepi szentmisét Pete Polgár Máté káplán mutatta be, amelyen a hívek szlovén nyelven mondták az Úr Imádságát (Miatyánk). Homíliájában a káplán a kenyér, a szentkenyér szeretetéről beszélt: a katolikus hit kincse, amikor az Oltáriszentség átváltozik Krisztus testévé.

Az Oltáriszentség eltétele előtt pedig, ugyancsak szlovén nyelven, keresztúti áhítatot, stációjárást tartottak a rábatótfalui Szent Flórián kápolnában. A csendes imádásnak is nevezett áhítat litániával, és négyégtáj-áldással ért véget.

Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!