Receptek

2013.04.22. 16:49

Diós-mézes krémes recept

Megújíthatjuk házi süteményeink recepttárát, ha a mézes krémest - ami amúgy sem egy diétás édesség - kicsit megbolondítjuk egy kevés rummal és némi darált dióval.

Tersztyánszky Krisztina

E heti tanácsadó háziasszonyunk Bolla Lászlóné Irénke, aki ezúttal sem a fogyókúrázóknak, inkább az ínyenceknek jár a kedvében recept-ötletével.

Hozzávalók a diós-mézes krémes tésztájához: 50 deka liszt, két teáskanál szódabikarbóna, 10 deka darált dió, 25 deka cukor, egy csomag vanillincukor, 3 evőkanál méz, 4 egész tojás, 10 deka margarin, egy citrom reszelt héja, leve.

Hozzávalók a krémhez: 25 deka darált dió, 15 deka cukor, egy csomag vanillincukor, 10 deka liszt, 6 deci tej, 10 deka margarin, két evőkanál rum.

Hozzávalók a csokimázhoz: 15 deka margarin, 15 deka porcukor, két evőkanál kakaó.

A diós-mézes krémes kiadós, egy nagyobb szelettel akár jól is lakhatunk. Ha sok vendégünk van, vágjuk kisebb kockákra. Bolla Lászlóné Irénke legutóbb a kisunokáját örvendeztette meg ezzel a süteménnyel a születésnapján. Fotó: Szendi Péter

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, a masszát négy egyenlő részre osztjuk és 2-3 milliméter vékonyra kisodorva egyenként megsütjük.

A krémhez a tejet a liszttel kikeverve sűrű besamelt főzünk, majd kihűlés után hozzáadjuk a margarint, a darált diót, a rumot, a cukrot és a vanillincukrot. Krémesre keverjük és a lapokat egyenként megkenjük vele.

A csokimázhoz a margarint felolvasztjuk, majd hozzáadjuk először a cukrot, utána pedig a kakaót. Épp csak egyet forralunk rajta, majd még melegen a tészta tetejére simítjuk. Még szebb, ha a  sütemény  tetejét megszórjuk reszelt dióval. Hűvös helyen tároljuk, majd hosszú szeletekre vágva tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!