Receptek

2017.02.01. 17:45

A csörögefánkról szinte mindenkinek a nagymama konyhája jut eszébe

Szombathely - Nem is olyan régen a háziasszonyok kedvelt, gyorsan elkészíthető édessége volt a csöröge- vagy forgácsfánk. Az olcsó hozzávalókból készülő csemege mára méltatlanul merült feledésbe. Molnár Sándorné szívesen vállalkozott rá, hogy bemutassa, hátha mások is kedvet kapnak hozzá.

Tersztyánszky Krisztina

A receptet Gizi is az édesanyjától örökölte. Emlékszik rá, hogy téli estéken gyakran ez volt a nasi, amikor a család kártya, vagy egyéb közös időtöltés mellett körbeülte az asztalt. Ő is szívesen készíti vasárnapi, ebéd utáni csemegének, mert, ahogy mondja, pikkpakk készen van.

A csörögefánknak - egyes területeken forgácsfánknak, csörgőfánknak, herőcének is nevezik - nem sok köze van a sok háziasszony által rettegett, hagyományos, élesztős fánkfajtákhoz. Ha csak az nem, hogy ezt is forró olajban kell kisütni. Sokkal gyorsabban elkészíthető, és állítólag képtelenség elrontani.

A hosszú, keskeny tésztacsíkra egyszerűn egy csomót kötünk, vagy áthurkoljuk

Hozzávalók egy kis adaghoz, amiből 20-25 darab fánkot nyerünk:

30 deka liszt, két tojás sárgája, csipetnyi só, öt deka porcukor, egy deci tejföl, egy evőkanál pálinka (!), a sütéshez olaj, a tálaláshoz vaníliás cukor, ízlés szerint lekvár.

A tojásfehérjét nem tesszük bele, mert az megkeményítené a tésztát. A pálinka Gizi édesanyjának tésztájából sosem hiányozhatott: jobb ízű és ropogósabb lesz tőle a sütemény, az ereje azonban sütés közben elpárolog.

A vaníliás porcukrot tegyük egy mélyebb tálba és kanállal halmozzuk a süteményre

A hozzávalókat kézzel összegyúrjuk, úgy adagolva tejfölt, hogy se túl kemény, se túl lágy, csipetketészta állagú, jól nyújtató tésztát kapjunk. Fél óráig letakarva pihentessük.

Ezt követően a tésztát gyúródeszkán 2-3 milliméter vékonyra nyújtsuk ki. A deszkát csak nagyon óvatosan lisztezzük, mert a masniknak nem szabad lisztesnek lenniük. Derelyevágóval két centi széles és 20-30 centi hosszú csíkokat, illetve négyzeteket vágunk ki a tésztából. A csíkokból laza masnikat kötünk, a négyzetek közepét pedig bevágjuk és az egyik végüket a lyukon átfordítjuk.

A középen bevágott négyszögnek az egyik rövidebb oldalát átbújtatjuk a lyukon

Olajat forrósítunk. Ne legyen túl meleg, amikor egy csipetnyi lisztet beleszórva serceg, akkor jó a hőmérséklete. A masnikat berakjuk a bő olajba. Nagyon gyorsan megsül, mire telerakjuk az edényt, az első sütiket már fordíthatjuk is. Mindkét oldalukat aranysárgára sütjük, húscsipesszel kiszedjük és törlőkendőre rakjuk, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk, mert csak melegen veszi fel a cukrot. Ez úgy készül, hogy 3-4 evőkanál porcukrot egy mély tálban összekeverünk egy csomag vaníliás cukorral.

Molnár Sándorné Gizi még az édesanyjától tanulta a csörögefánk receptjét Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A forgácsfánk frissen fogyasztva az igazi, melegen még porhanyós, jellegzetes ropogós állagát akkor veszi fel, amikor kihűl. Persze, csak ha nem fogy el addig... Aki szereti, savanykás lekvárba mártogatva is fogyaszthatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!