2017.02.01. 17:45
A csörögefánkról szinte mindenkinek a nagymama konyhája jut eszébe
Szombathely - Nem is olyan régen a háziasszonyok kedvelt, gyorsan elkészíthető édessége volt a csöröge- vagy forgácsfánk. Az olcsó hozzávalókból készülő csemege mára méltatlanul merült feledésbe. Molnár Sándorné szívesen vállalkozott rá, hogy bemutassa, hátha mások is kedvet kapnak hozzá.
A receptet Gizi is az édesanyjától örökölte. Emlékszik rá, hogy téli estéken gyakran ez volt a nasi, amikor a család kártya, vagy egyéb közös időtöltés mellett körbeülte az asztalt. Ő is szívesen készíti vasárnapi, ebéd utáni csemegének, mert, ahogy mondja, pikkpakk készen van.
A csörögefánknak - egyes területeken forgácsfánknak, csörgőfánknak, herőcének is nevezik - nem sok köze van a sok háziasszony által rettegett, hagyományos, élesztős fánkfajtákhoz. Ha csak az nem, hogy ezt is forró olajban kell kisütni. Sokkal gyorsabban elkészíthető, és állítólag képtelenség elrontani.
A hosszú, keskeny tésztacsíkra egyszerűn egy csomót kötünk, vagy áthurkoljuk
Hozzávalók egy kis adaghoz, amiből 20-25 darab fánkot nyerünk:
30 deka liszt, két tojás sárgája, csipetnyi só, öt deka porcukor, egy deci tejföl, egy evőkanál pálinka (!), a sütéshez olaj, a tálaláshoz vaníliás cukor, ízlés szerint lekvár.
A tojásfehérjét nem tesszük bele, mert az megkeményítené a tésztát. A pálinka Gizi édesanyjának tésztájából sosem hiányozhatott: jobb ízű és ropogósabb lesz tőle a sütemény, az ereje azonban sütés közben elpárolog.
A vaníliás porcukrot tegyük egy mélyebb tálba és kanállal halmozzuk a süteményre
A hozzávalókat kézzel összegyúrjuk, úgy adagolva tejfölt, hogy se túl kemény, se túl lágy, csipetketészta állagú, jól nyújtató tésztát kapjunk. Fél óráig letakarva pihentessük.
Ezt követően a tésztát gyúródeszkán 2-3 milliméter vékonyra nyújtsuk ki. A deszkát csak nagyon óvatosan lisztezzük, mert a masniknak nem szabad lisztesnek lenniük. Derelyevágóval két centi széles és 20-30 centi hosszú csíkokat, illetve négyzeteket vágunk ki a tésztából. A csíkokból laza masnikat kötünk, a négyzetek közepét pedig bevágjuk és az egyik végüket a lyukon átfordítjuk.
A középen bevágott négyszögnek az egyik rövidebb oldalát átbújtatjuk a lyukon
Olajat forrósítunk. Ne legyen túl meleg, amikor egy csipetnyi lisztet beleszórva serceg, akkor jó a hőmérséklete. A masnikat berakjuk a bő olajba. Nagyon gyorsan megsül, mire telerakjuk az edényt, az első sütiket már fordíthatjuk is. Mindkét oldalukat aranysárgára sütjük, húscsipesszel kiszedjük és törlőkendőre rakjuk, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk, mert csak melegen veszi fel a cukrot. Ez úgy készül, hogy 3-4 evőkanál porcukrot egy mély tálban összekeverünk egy csomag vaníliás cukorral.
Molnár Sándorné Gizi még az édesanyjától tanulta a csörögefánk receptjét Fotó: Tersztyánszky Krisztina
A forgácsfánk frissen fogyasztva az igazi, melegen még porhanyós, jellegzetes ropogós állagát akkor veszi fel, amikor kihűl. Persze, csak ha nem fogy el addig... Aki szereti, savanykás lekvárba mártogatva is fogyaszthatja.