Receptek

2016.09.21. 18:15

Almás rakott rizses hús - Akár borban is párolhatjuk az alapanyagokat

Nagygeresd - Az alábbiakban Varga István Tiborné, Márti nagygeresdi olvasónk receptjét közöljük a pikáns ízek kedvelőinek.

Tersztyánszky Krisztina

Hozzávalók: egy kiló sertéshús (tarja, lapocka vagy oldalas), só, 2-3 mokkáskanál ételízesítő, 3-4 db almapaprika ízlés szerint, 2 kisebb fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2-3 mokkáskanál majoránna, tárkonylevél vagy kakukkfű, 30 deka hosszú szemű „A" rizs, 6 dl víz vagy rosébor, 40-50 deka savanykás alma.

A húst fél ujjnyi szeletekre felszeleteljük, ha szükséges, kiklopfoljuk. Egy közepes nagyságú tepsibe kevés étolajat öntünk, kibéleljük a hússzeletekkel, enyhén sózzuk, meghintjük az ételízesítővel, a fűszernövényekkel. A hagymát vékonyra szelve rászórjuk, a fokhagymát ráaprítjuk és ráöntünk 6 deci hideg vizet (illetve ugyanennyi bort). Ráterítjük a hideg vízben kétszer megmosott rizst és a sütőbe toljuk.

Ha kezd párolódni, mérsékeljük a lángot közepesre, ha valamelyik fele túl hamar sülne, a tepsit többször fordítsuk meg és úgy toljuk vissza. Amikor félig kész (körülbelül egy óra múlva) ráterítjük a meghámozott és karikákra szelt almát. Visszatoljuk a sütőbe, és ha az alma túl hamar pirul, letakarjuk alufóliával. Az utolsó 10-15 percre levesszük az alufóliát és úgy sütjük készre. Aki szereti a pikáns ízeket, ekkor meglocsolhatja kevés citromlével vagy balzsamecettel. Ha vízzel készült a sült, az utolsó percekre még kevés szeszt is rálocsolhatunk.

Márti tanácsa: pontosan tartsuk be az arányokat, mert különben túl pépesre párolódhat a rakott húsunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!