Receptek

2017.01.29. 17:40

Babos káposzta füstölt körömmel

Vasvár-Nagymákfa - Amikor még nem volt fagyasztóláda és modern tartósítási eljárások, a falusi ember fontos téli tápláléka volt a savanyított káposzta és a bab.

Tersztyánszky Krisztina

Káposztás ételek ügyében egy olyan háziasszonyt kerestünk meg, aki egész télen át a maga által savanyított káposztát használja a konyhában. A háromgyermekes családanya, Nagy Bernadett nevetve mondja: nálam a recept úgy kezdődik, hogy februárban vesd el a magot... . Családjában generációkon át öröklődött a vetés, palántázás, kertészkedés hagyománya, és ő is ebben a szellemben neveli gyermekeit. A ház körüli nagy kertben a hagymától, a burgonyán át a padlizsánig és a különféle gyömölcsökig mindent megtermel, az egész éven át tartó munkát nem sajnálva törekszik az önellátásra. A kisebb munkákban már a tizenkét éves Hanna és a kilencéves Noémi is szívesen segít neki. A fáradságért kárpótol a sokféle házi lekvár, szörp, saját készítésű vegeta, jóízű paradicsom. Betti a konyhában ha csak teheti, természetes alapanyagokat használ és mindig szeretettel főz. Mert hiszi, hogy ennek az íze is benne van az ételben.

A hagymás rántáshoz előbb üvegesre pirítjuk a hagymát, utána tesszük bele a lisztet

A káposzta mindig jelen volt valamilyen formában az egyszerű ember asztalán: télen a savanyító hordóból, nyáron meg frissen. Lássuk, hogyan készül a tápláló és finom téli egytálétel, a babos káposzta, Nagy Bernadett receptje szerint.

Amikor a füstölt hús nagyjából megpuhult, akkor tesszük hozzá a káposztát

Hozzávalók egy körülbelül négy literes fazék ételhez: egy füstölt sertésköröm (vagy ennek megfelelő mennyiségű füstölt oldalas), 80 deka savanyúkáposzta, két tojásnyi zsír, fél kiló sertéstarja vagy comb, egy három decis bögre fehérbab, egy fej vöröshagyma, fél liter paradicsomlé, három evőkanál liszt, egy teáskanálnyi pirospaprika, só ízlés szerint.

A káposzta után a paradicsomlevet öntjük hozzá a leveshez - a legjobb, ha házi

A babot előző este beáztatjuk. A hozzávalókat külön tesszük fel főni, mert más a puhulási idejük. Először a legnagyobb edényben feltesszük a füstöltet, s amikor a hús kezd elválni a csonttól, hozzáadjuk a káposztát, majd a paradicsomlevet. Külön lábasban főzzük enyhén sós vízben a babot, és ugyancsak külön a nagy kockákra vágott húst. Amikor ezek megpuhultak, hozzáadjuk őket a káposztához. A babot a levével együtt, a húst pedig abból kivéve. A hús főzőlevét egy következő ételhez, például zöldségleveshez felhasználhatjuk. A hozzávalókat még 15-20 percig összefőzzük, majd hozzáadjuk a hagymás rántást.

Nagy Bernadett szívesen főz a családjának káposztát - két hordóval savanyított Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Ehhez a zsíron először üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott hagymát. Utána adjuk hozzá a lisztet és együtt - állandó kevergetés mellett - zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és azonnal felöntjük egy deci hideg vízzel, hogy oda ne égjen. Pár perc alatt összemelegítjük, ha nem eléggé mártás állagú, az étel levével hígítjuk. Végül hozzáöntjük a káposztához és még húsz percig forraljuk, hogy ne legyen liszt ízű. Kenyérrel tálaljuk.

 

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!