Receptek

2017.03.08. 19:05

Így készült a boszorkánypogácsa - gyors, egyszerű, olcsó és nagyon finom!

Köcsk - A múlt század elejéről származó receptesfüzetet böngésztünk Bolla Lászlóné Irénkével. Annak próbáltunk a nyomára bukkanni, mit csináltak akkoriban máshogy a falusi háziasszonyok.

Tersztyánszky Krisztina

Az első recepteket a huszas években még Irénke nagymamája vetette papírra. Néhány évtizeddel később Bolláné is az ő keze alatt tanult meg sütni, főzni. Elmesélte: tizenkét évesen már főzött, mert a szülők dolgoztak a mezőn, a nagymamának meg már fájt a lába.

Irénkének szerencséje volt, mert az ő családjukban gyakran került az asztalra sütemény is. Akár desszertnek, akár egy kiadósabb, tartalmas leves után, ahogy ők nevezték: ebédtésztának. Ezt a célt szolgálták például a prószafélék, kelt piték. Az egyszerű háztartások többségében azonban csak ünnepeken sütöttek valamilyen édességet.

Irénke a narancs levét a reszelőn keresztül szűrte a tésztába, hogy a magokat felfogja

Akkoriban - legalábbis falun - még nem létezett margarin. A tésztákat vajjal vagy zsírral gyúrták. Irénkéék még a vajat is otthon készítették. Egy-másfél óráig köpülték a tejszínt, míg összeállt vajnak. Akkor megformázták, hideg vízbe tették, hogy lehűljön. Élesztőt kimérve lehetett kapni az üzletben, a legtöbb süteményféle ezzel készült. Ha pedig nem kelt tészta volt az alapanyag, akkor egy evőkanál rumot tettek a keverékbe, sütőpor híján ez lazította, emelte a tésztát. A tojással úgy takarékoskodtak, hogy vizespiskóta készült, amiben a tojást folyadékkal helyettesítették. Az egykori leírás szerint 3-4 evőkanál vízzel 6-8 tojást ki lehet váltani...

A gombócokat először  tojásfehérjébe, majd durvára őrölt dióba fordítjuk

Fűszereket már akkoriban is lehetett vásárolni, de az egyszerű háziasszonyok ezeket csak ritkán használták. Általában minden ház udvarán volt diófa, a sütemények ízesítésére, díszítésére előszeretettel használtak diót.

Lássuk az egyik nagyon egyszerű és olcsó, ám annál finomabb csemege, a boszorkánypogácsa receptjét. Hozzávalók: 25 deka vaj vagy margarin, 25 deka cukor, fél citrom (vagy narancs), négy tojás, 8-10 deka dió, körülbelül 40 deka liszt.

A diónyi tésztagombócok közepébe egy kis mélyedést kell készíteni a lekvárnak

A vajat a cukorral, a fél citrom levével és reszelt héjával, valamint a négy tojás sárgájával habosra keverjük. Majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy a massza ne ragadjon a kezünkre.

Dió nagyságú golyócskákat formázunk belőle. A golyókat egyesével, fejjel lefelé egy lapos tányérban tojásfehérjébe, majd durvára vágott dióba mártjuk és kizsírozott, lisztezett (sütőpapírral bélelt) tepsibe rakjuk. Minden golyó tetejét az ujjunkkal egy kicsit benyomkodjuk.

Gyenge tűzön, körülbelül negyed óra alatt szép világosra sütjük. Amikor megsült, még melegen kevés lekvárt teszünk mindegyiknek a közepébe.

Bolla Lászlóné ma is szívesen süti a boszorkánypogácsát - gyors és sokáig eláll Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Dobozba téve sokáig eláll - már ha nem fogy el idő előtt, amire jó esély van, mert nagyon finom, és az egy falásra elfogyasztható sütik nagy csábítást jelentenek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!