Receptek

2017.04.19. 20:24

Süssünk brióst! – A Vas Népe konyhájában megmutatjuk, hogyan

Sárvár - Nem ördöngösség az olyan finom pékárukat házilag elkészíteni, mint a kifli, a puffancs vagy a briós. Nincs is finomabb, mint a saját, illatos péksüteményeinket fogyasztani reggelire vajjal megkenve, a kedvenc italunk mellé.

Tersztyánszky Krisztina

Horváth Gézáné, Márti, ha csak teheti, saját maga készíti a kenyeret és az egyéb pék-árukat is. Már a harmadik kenyérsütőjét „fogyasztja”, ebben végzi nemcsak a kenyérsütést, hanem az egyéb tészták kelesztését, dagasztását is. Amikor kelt tészta sütésére készül, a tojásokat és a lisztet már előző este kikészíti, hogy minden langyos legyen. Még a bucik letakarásához használt konyharuhát is melegen tartja a felhasználásig. Kelt tésztához speciális „kelt tészta süteménylisztet” használ, azt is átszitálva. Miközben dolgozik, nem szellőztet, de még a szomszédos szobaajtó se maradhat nyitva, nehogy a hűvösebb levegő vagy pláne a huzat bejusson a konyhába. Mert a kelt tészta olyan, mint a kisbaba: könnyen megfázik.

Hozzávalók hat darab brióshoz: 25 deka nagy kelt tészta liszt, egy deka élesztő, 2 tojássárgája, 1,5 evőkanál cukor, fél deci tejszín, fél deci tej, 2,5 deka olvasztott vaj, egy csipet só.

A hozzávalókat a kenyérsütő gépbe tesszük. Először az elkevert tejet, tejszínt és tojássárgákat öntjük bele, ezekre az olvasztott vajat, majd a lisztet, körben a szélére a cukrot, erre a sót, és a közepébe morzsoljuk az élesztőt. Lefuttatjuk a dagasztó, kelesztő programot (8-as).

Ha nem dagasztógéppel dolgozunk, először a lisztet tesszük a tálba, közé a sárgáját, a tejszínnel és cukorral összekevert tejben felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat pedig apránként adagoljuk a tésztához. Egy óráig lefedve, szobahőmérsékleten kelni hagyjuk.

Ha kész a tészta, deszkán átgyúrjuk, hat egyenlő bucira osztjuk.

Körülbelül negyven centi hosszú hurkákat sodrunk és sütőpapírral kibélelt tepsibe briós formára tekerjük. Letakarjuk és még fél órát kelni hagyjuk. Tojássárgájával megkenjük, aki szereti, kristálycukorral is megszórhatja.

180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük, rácsra téve kihűtjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!