Receptek

2016.07.20. 10:01

Vas Népe konyhája: Cukkinifasírt sült édesburgonyával

Torony – Itt a cukkiniszezon! Legfőbb ideje, hogy a kirántott változaton kívül új felhasználási módjait is megismerjük ennek az értékes – és ilyenkor olcsó – zöldségfélének

Tersztyánszky Krisztina

Kocsis Sándorné, Juli egy biobolt üzletvezetője. Húsz éve egy betegség miatt kényszerült átmenetileg húsmentes diétára, és azóta is figyelemmel kíséri az egészséges táplálkozással kapcsolatos trendeket. Üzletében jó tanácsok és receptek is gyakran gazdát cserélnek.

Kocsis Sándorné szeret kísérletezni, minden egészséges ételt kipróbál a konyhában

A menüjén szereplő cukkiniról tudni kell, hogy a kalóriatartalma rendkívül alacsony, mindössze 15 kalóriát fogyasztunk el 10 dekagramm cukkiniben. Koleszterin nincs benne, viszont sok mangánt, káliumot, kálciumot, foszfort, folsavat, A- és B-vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Segít karbantartani a szívet és az érrendszert, enyhe has- és vízhajtó hatású. A zöldfűszerek közül a kakukkfű, az oregánó, a bazsalikom és a rozmaring illik hozzá. Szinte minden készíthető belőle: krémleves, főzelék, fasírt, tócsni, lehet rántani, grillezni, de süteménybe, lekvárba is belereszelhetjük lazítónak.

A trópusi vidékeken honos édesburgonyát vagy batátát hazánkban Ásotthalmon termesztik, a hagyományos burgonyához nincs köze. Magyarországon a sárga változata terjedt el. Nagyon gazdag béta-karotinban, C-vitaminban és fehérjében. Mivel magas a rosttartalma, jótékony hatással van a bélrendszerünkre. Bár sok szénhidrátot tartalmaz, a glikémiás indexe sokkal alacsonyabb, mint a burgonyáé, azaz lassabban szívódik fel, így diétázóknak jobban ajánlott. Gazdag A-, B-, C-, és E-vitaminban, az ásványok közül kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is van benne. Segít a vércukorszint alacsonyan tartásában, fehérje- és magnéziumtartalma miatt sportolóknak is kiváló. Krémleves, püré készülhet belőle, lehet sütni, rántani, grillezni.

A meghámozott édesburgonyát óvatosan, bárddal, vágódeszkán tudjuk negyedelni

Hozzávalók a fasírthoz: 3 kisebb cukkini lereszelve, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 2 tojás, só, őrölt bors, egy kis csokor petrezselyem fölaprítva, az összeállításhoz körülbelül 2 evőkanál zsemlemorzsa, melynek egy részét teljes kiőrlésű liszttel vagy útifűmaghéjjal kiválthatjuk. A körethez egy kiló édesburgonya szükséges.

A tepsibe helyezett batátaszeleteknek nem kell több zsiradék, csak pár csepp olívaolaj

Ha nagyon fiatal a cukkini, héjastól lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, ha picit nagyobb, meghámozzuk, és csak a külső részét használjuk fel. Enyhén besózzuk, tíz percig állni hagyjuk, majd a levét kinyomkodjuk. Hozzátesszük a két tojást, a fokhagymát, a fűszereket és annyi morzsát, hogy jól formázható legyen. Kis gombócokat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk, lelapogatjuk, majd bő kókuszolajban kisütjük. Ha kész, papírtörlőre szedjük, ami a felesleges zsiradékot magába szívja.

A reszelt, kinyomkodott cukkinit összekeverjük a fűszerekkel és a petrezselyemmel

Az édesburgonyát meghámozzuk, nagyobb hasábokra vágjuk. (Kis bárd vagy nagyon éles kés kell hozzá, mert kemény!) Tepsire rakjuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük. A hagyományos sütőt 200 fokra hevítsük, a hőlégkeverésesben elég a 180 fok. Megsülve íze a sütőtökhöz hasonló.

Ez az összeállítás frissen kisütve és hidegen is nagyon finom – és egészséges!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!