Receptek

2014.06.29. 13:30

Az édes kukoricapolenta receptje

Glutén és tejérzékenyek, valamint cukorbetegek is fogyaszthatják a levendula eszenciával és szárított rózsaszirommal megbolondított édes kukoricapolentát.

Simon Erzsébet

A lisztérzékenyek nem fogyaszthatnak búzalisztből, rozsból, zabból, árpából készült kenyeret, tésztát, süteményeket. Az autoimmun betegségben szenvedőknek a táplálkozásukból ki kell iktatniuk minden olyan ételt, amely akár csak minimális mennyiségben is glutént tartalmaz. Szekeres Rita táplálkozási tanácsadó egy olyan sütemény receptjét osztja meg a Vas Népe konyhájának olvasóival, amelyet liszt- illetve tejérzékenyek, cukorbetegek is fogyaszthatnak.

Hozzávalók: 30 dekagramm kukoricadara, egy csomag sütőpor, négy egész tojás, két pohár joghurt vagy növényi tejszín, másfél deciliter olívaolaj, csipet só, egy evőkanál xilit, egy evőkanál levendula eszencia, egy marék szárított rózsaszirom. A kukoricadarát összekeverjük a sütőporral, a sóval és a xilittel, vagy más természetes édesítőszerrel. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat hozzávegyítjük a kukoricadarához. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, majd belekeverjük a kukoricadarás masszába. A végén adjuk hozzá a levendula eszenciát és a szárított rózsaszirmokat. Egy közepes tepsit vagy sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, s ebbe öntsük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük úgy fél óráig.

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a lisztérzékenyek nem fogyaszthatnak gabonalisztből készült kenyeret, süteményeket. Számukra használható receptek kevésbé ismertek. Szekeres Rita táplálkozási tanácsadó ezúttal egy süteményt készített. Az édes kukoricapolentát levendula eszenciával és rózsaszirommal tette különlegessé. Tejérzékenyek és cukorbetegek is bátran falatozhatnak belőle



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!