Receptek

2017.03.01. 17:40

Zabpehely, amarant és chia-mag - Egészséges és finom nassolnivalók

Ma egészséges, reform-alapanyagokból készíthető desszertekkel ismertetjük meg a Vas Népe Konyhája olvasóit. A különböző táplálékallergiákban szenvedők és a fogyni vágyók is ötletet meríthetnek belőlük.

Tersztyánszky Krisztina

Tanácsadónk Polákovics Marietta, azaz Mia reformétkezési tanácsadó. Cikkünk apropója pedig az, hogy Mia a közelmúltban a Pécsi Tudományegyetem Szociális és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola 14. évfolyamos hallgatóit látta vendégül egy gyakorati tanórára. Az egészségfejlesztést tanuló diákok, Görög Emese szaktanárral az élükön arról kívántak tapasztalatokat szerezni, hogy hogyan építhetők be a reform élelmiszerek a mindennapi táplálkozásba. Méghozzá úgy, hogy az elkészült étel legyen egészséges, kiadós, és ne kerüljön túl sokba sem. Mivelhogy ezeket a tényezőket nem mindig könnyű összeegyeztetni...

Az ételkészítés és -kóstolás középpontjában a desszertek álltak, ám elöljáróban a szakértő röviden ismertette, mi, mivel helyettesíthető, ha jobban odafigyelünk az egészségünkre. A fehér liszt kiváltására számos lehetőségünk van: zabpehelyliszt, teljes kiőrlésű zabliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, graham liszt, teljes kiőrlésű rozsliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, tökmagliszt, lenmagliszt, szezámmagliszt, amarantliszt, rizsliszt és kukoricaliszt közül válogathatunk. Ha nem fogyasztunk tejterméket, a tejet kókuszkrémmel, rizsitallal, zabitallal vagy szójaitallal helyettesíthetjük. A reformkonyha az olajok közül a tökmagolajat és a hidegen sajtolt olívaolajat preferálja. Köretként a reformétkezésben a hagyományos rizs és burgonya helyett készítsünk kölest, hajdinát, kuszkuszt, bulgurt, árpát, barna rizst vagy jázmin rizst. Krémlevesekhez betétként jó szolgálatot tesz a pászka, a pattogatott amarant, vagy a puffasztott rizsszelet. Az ételeket dúsíthatjuk búzacsírával, búzakorpával, zabkorpával vagy instant köleskásával.

A hallgatók által megismert desszertek három különböző reform alapanyagból készültek.

 

CHIA PUDING

Alapanyaga a chia mag, amely az aztékoknál az életet szimbolizálta. Esszenciális zsírsavak forrása, optimális az omega 3-6 aránya, így szív- és érrendszeri betegségek esetén ajánlott a fogyasztása. Csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, javítja az emésztést. Mivel teltségérzetet okoz, segít a fogyni vágyóknak. Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, cinket, mangánt, molibdént és magnéziumot, bórt, niacint, B12-vitamint és folsavat is. Lassítja az öregedés folyamatát. A chia mag főzés, sütés hatására sem veszti el antioxidáns tartalmát, mint a legtöbb zöldség és gyümölcs. Gluténmentes, vegetáriánus diétába is beilleszthető.

Gábriel Viktória az ízlésesen tálalt chia-pudinggal. Jó étvágyat!

Hozzávalók a chia puddinghoz: két banán vagy bármilyen idénygyümölcs, két evőkanál méz vagy nádcukor, egy deci rizsital, 30 gramm chia mag, két evőkanál kókuszreszelék.

A meghámozott, összeaprított gyümölcsöket és az egyéb hozzávalókat botmixerrel összekeverjük. Két órán át hűtőben pihentetjük, majd fogyasztjuk.

 

MÉZES FAHÉJAS AMARANT

Alapanyaga az amarant. A Föld egyik legősibb kultúrnövényét Közép-Amerika népei már 5-6 ezer évvel ezelőtt kenyérgabonaként termesztették. Páratlanul gazdag beltartalmi értékei miatt a hetvenes években az Egyesült Államokban újra felfedezték és azóta az amarantot a legideálisabb tápanyagtartalmú gabonák között tartják számon. Ajánlott fogyókúrához, cukorbetegséghez, gluténmentes étrendhez, szív- és érrendszeri betegségekhez, csontritkulás megelőzéséhez.

Kalciumot, magnéziumot, vasat, B, E vitamint tartalmaz, viszont nem tartalmaz glutént. Fogyaszthatjuk reggelinél tejbe, joghurtba, kefírbe, gyümölcslébe keverve. Használhatjuk a gyengébb beltartalmú müzlik, gabonapelyhek feljavítására, levesekben betétként és díszítésnek, húsok, halak panírozásához, valamaint édességek, saláták alapanyagaként és díszítésnek.

Így néz ki közelről a mézes, fahéjas, pattogatott amarant

Lisztek dúsítására is alkalmazzuk, ám arra figyeljünk oda, hogy kelt tésztákban legfeljebb húsz százalékban, egyéb esetekben (kekszek, teasütemények, linzerek, palacsinták, stb.) legfeljebb ötven százalékban váltható ki vele a liszt. Az alábbi anyagokat a következő arányban tartalmazza: fehérje (18%), nyers rost (5,3g), kalcium (230mg), magnézium (270mg), vas (10mg), kálium (410mg), cink (2,8mg), mangán (2,5 mg), réz (0,6mg). Fehérjehasznosulása az emberi szervezetben jobb, mint a tehéntejé. Nem tartalmaz glutént.

Hozzávalók a mézes-fahéjas amaranthoz: 100 gramm pattogatott amarant, két evőkanál méz, egy evőkanál őrölt fahéj. A hozzávalókat csak össze kell keverni, és már fogyasztható is a finom, egészséges édesség.

 

ÉDES ALMÁS ZABTALLÉR

Alapanyaga a fentieknél talán közismertebb, és jó áron beszerezhető zabpehely. Valószínűleg sokan fogyasztják reggelire zabkásának elkészítve, idénygyümölcsökkel, mézzel ízesítve.

Tudnunk kell, hogy a zab az egészséges emésztés őre. A benne lévő keményítő emésztése és felszívódása lassú, ezért energiatartalma apránként szabadul fel, így jótékony hatása több órán át tart. Értékes forrása mind a vízben oldhatatlan, mind az oldható rostnak. Épp ez a kettősség az, ami az egészséges bélműködést elősegítő, ideális étellé teszi, mivel megakadályozza a székrekedés kialakulását. B, E vitamin tartalma jelentős. Regenerálja az idegrendszert, gyulladásgátló hatású. Nyugtatja a gyomrot, a beleket.

A zabpelyhes tallérhoz először a pehelyhez hozzákeverjük a megtisztított, majd lereszelt almát
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Hozzávalók az édes almás zabtallérhoz: 25 deka zabpehely, öt evőkanál méz vagy nádcukor, két teáskanál fahéj, három darab reszelt alma, vagy bármilyen idénygyümölcs, körülbelül három deci rizsital, a kisütéshez kókuszzsír.

A hozzávalókat botmixerrel összekeverjük. Rizsitalból annyit öntsünk hozzá, hogy jó szaftosan ellepje a zabpelyhet. Fél órán keresztül hagyjuk állni, hogy a zabpehely magába szívja a nedvességet.

Majd evőkanálnyi adagokat a serpenyőbe teszünk és kókuszzsíron, lassú tűzön mindkét oldalát megsütjük.

A középiskolás diákok mintegy harmincféle alapanyaggal ismerkedtek meg a gyakorlati foglalkozáson, majd Polákovics Marietta és Görög Emese irányítása alatt együtt láttak neki a desszertek elkészítésének. Valamennyien bizonyíthatják, hogy - a pihentetési időket nem számítva - 20-25 perc alatt elkészültek az összes édességgel.

Már csak a kóstolás volt hátra. Ha nem is voltak túl megszokottak az ízek, a lányok kellő nyitottsággal barátkoztak azokkal az édességekkel, amelyeknek fogyasztása esetén sem a túlsúly, sem a koleszterinszint növekedése miatt nem kell aggódniuk. Egészségnevelési munkájuk során nagy hasznát veszik majd az itt tanultaknak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!