Receptek

2016.09.21. 18:25

Egyszerű és kiadós krumplis pogi - A nagymama emlékére minden héten megsüti a tőle tanult recept szerint

Harasztifalu - A településen immár másfél évtizede minden ősszel megrendezik a Haraszti hetvenkedések programsorozatát, melynek középpontjában a pogácsasütő versengés áll. Az idén az egyik szervezőnek, Francsics Istvánné, Erikának ítélte oda a zsűri ez első díjat.

Tersztyánszky Krisztina

Erika igazából nem is akart benevezni a versengésbe, a több tál pogácsát nem ilyen céllal küldte, ám a kislánya benevezte őt. A négygyermekes családanya kezdettől fogva bábáskodott a program létrejötténél, kezdeményezője volt a közös főzésnek, sütögetésnek. Számára teljesen egyértelmű, hogy a közösségi rendezvényekre süssön valamit, pogácsát, palacsintát, süteményt, és a házába betérő sem távozhat jószívű kínálás nélkül. Amikor Devecserbe vitt segítséget a falu küldöttsége, akkor is ott lapult a küldeményben az általa frissen sütött száz darab fokhagymás lángos.

A szaggatáshoz ideális méretű egy vizespohár, vagy egy kis befőttesüveg szája

- Főzni imádok! - vallja be Francsicsné Erika. - Még ha maradt étel másnapra, akkor is mindig főzök valami újat. Sütni leginkább sós finomságokat szeretek, de a kókuszkockámat is dicsérni szokták.

Erikától azt is megtudjuk, hogy kísérletezett már sokféle ízesítésű pogácsával, de otthon legjobban a hagyományosat szeretik. El is készíti minden héten, a nagymama emlékére, méghozzá két kiló lisztből, hogy jusson belőle mindenkinek. Ennek a leírását közöljük, természetesen lehet fele mennyiségből is készíteni.

A tojások fehérjével kenjük le a pogácsákat, így szép pirosra, ropogósra sülnek

Hozzávalók a burgonyás pogácsához: 2 kiló liszt, 2 kocka margarin, kétszer 5 deka élesztő egyben, két deci tejben, két kávéskanál cukorral felfuttatva, 6-7 közepes krumpli héjában, sós vízben megfőzve, 8 tojássárgája, só.

A burgonyát meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük. A burgonyát és a lisztet is megsózzuk, összekeverjük. Erika egy kis csipet lisztet meg szokott kóstolni, így állapítja meg, hogy elég-e benne a só. A két kocka margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a burgonyát, közben az élesztőt felfuttatjuk. Erika tippje: kislábosban, a már elzárt gázégőn hagyva, szalvétával letakarva futtatja az élesztőt. Amikor felfutott, a lisztbe kis fészket készítve beleönti, és a nyolc tojás sárgájával összedolgozza. Ha még kell, esetleg kevés langyos (!) tejet ad hozzá.

Francsics Istvánné, Erika mindig szívesen megkínál bárkit a pogácsából Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A kelesztés úgy történik, hogy egymás után háromszor kisodorja és újra összegyúrja a tésztát, ezalatt megkel. A továbbiakban kétfelé veszi a tésztát, úgy dolgozik vele.

Az egyik felét ujjnyi vastagra kinyújtja, a kés hátával berácsozza. Közepes méretű pohárral kiszaggatja, majd margarinnal kikent tepsibe rakja. (Minden sütés után újra ki kell kenni!) A pogácsák tetejét tojásfehérjével megkeni, 180 fokos, előmelegített sütőben megsüti.

Gulyáshoz, bableveshez, tejfölös babfőzelékhez elengedhetetlen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!