Receptek

2016.12.02. 15:40

Ehető fenyődíszek - Gőz fölött verve a habkarikát csak szárítani kell

Köcsk - A pehelykönnyű, pergő, lebegő habkarikák a behavazott erdő hangulatát varázsolják a karácsonyfánkra. Ráadásul, ha leszedtük a fát, meg is ehetjük őket.

Tersztyánszky Krisztina

A habkarika otthoni elkészítése egyáltalán nem nehéz, viszont néhány szabályt be kell tartanunk ahhoz, hogy szép és tartós díszeket nyerjünk - tudtuk meg Bolla Lászlóné Irénke köcski háziasszonytól.

Nézzük először a hozzávalókat! Négy tojásfehérjéhez 20 deka porcukrot számoljunk, ezenkívül kell még bele egy evőkanál citromlé és egy csipet só, hogy jó kemény legyen a hab, szükség esetén három deka étkezési keményítő.

A habkarikák közepén levő lyukba fűzzünk fehér cérnát Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A tojásfehérjéket először kemény habbá verjük (kézzel vagy elektromos habverővel). Ekkor következik a készítés stratégiai fontosságú része: a habverést gőz fölött kell folytatnunk, hozzáadva a cukrot, a sót és a citromlevet. Egy nagyobb fazék aljában kevés vizet forralunk, a fazék tetejére ráillesztjük a habüstöt, s miközben a víz forr, folyamatosan tovább verjük a habot, amíg jó kemény nem lesz. Ez körülbelül tíz percig tart. Ha még ekkor sem kemény, akkor hozzáadunk a végén 3 deka keményítőt.

Egy tálcára sütőpapírt terítünk, megszórjuk porcukorral. A habot tortadíszítőbe, habzsákba, vagy ennek híján egy kivágott sarkú zacskóba töltjük, és a cukrozott papírra köröket nyomunk. A közepén hagyjunk lyukat az akasztócérnának. Az alapanyagot színezhetjük pár csepp narancs- vagy dióaromával. A tetejét, ha tetszik, megszórhatjuk színes cukorral. Nem kell sütni, szobahőmérsékleten másnapra keményre szikkad, és már díszíthetünk is vele!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!