Receptek

2016.03.29. 09:55

Evett már förgeteglevest? És morványt? - Olcsó ebéd ünnep utánra

Szombathely – Szilvágyi Sándorné, Marika már több alkalommal volt a Vas Népe konyhája vendéglátója egyedi receptjeivel.

Tersztyánszky Krisztina

Ma egy pénztárcakímélő, ünnep utáni menüt mutat be olvasóinknak: az általa förgeteglevesnek nevezett könnyű, gyomorbarát levest és a morványt, amely egy szlovák recept alapján készült kiadós, sós kelt tészta.

Marika a tél végén is könnyen készít zöldséglevest, hiszen tele van a mélyhűtője saját termesztésű zöldségekkel. A zellergumót kis darab zöld szárral együtt fagyasztja le, a petrezselyemzöldjét frissen, műanyag dobozban teszi el, és amikor kell, csak szel egy darabot belőle.

Hozzávalók a förgetegleveshez: egy evőkanálnyi zsír, olaj vagy kókuszolaj, 2 nagy szál sárgarépa, egy szál fehérrépa, diónyi, apróra vágott vöröshagyma, egy nagy csokor petrezselyem, 10-15 deka zeller, 2 evőkanál búzadara, só, ízlés szerint bors, csipetnyi majoranna, 2-3 gerezd fokhagyma.

A megtisztított zöldséget felaprítjuk, a hagymát a zsiradékon megdinszteljük, majd a többi zöldséget is rátesszük és kissé megpirítjuk. A fokhagymagerezdeket egészben adjuk hozzá. Egy liter vízzel feleresztjük és puhára főzzük. A búzadarát serpenyőben, szárazon megpirítjuk, de nem barnára, csak addig, amíg érződik az illata. Rámerjük a zöldséges levet, és még egyet forralunk rajta.

Ha gazdagabb levest szeretnénk, ebbe az alaplébe csirkeaprólékot, húskockákat is főzhetünk.

Hozzávalók a morványhoz: egy kiló liszt, 3 tojás sárgája, 1,5 deci étolaj, 2 teáskanál cukor, 5 dkg élesztő vagy annak megfelelő szárított élesztő, 1,5 kanna (800 grammos) 20 százalékos tejföl, 5 dl langyos tej, a kenéshez 1-1,5 deci olaj, 2,5 csapott teáskanál só.

A lisztet mikróban előmelegítjük, a cukros tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt. (Marika, ha szárított élesztőt használ, azt is felfuttatja.) A felfuttatott tejes élesztőt a lisztbe öntjük, hozzáadjuk a tojást, a sót, az étolajat és az egészet jól összedolgozzuk, vagy kenyérsütő gépben megkelesztjük. Ha megkelt, még egyszer jól összedolgozzuk, és négy egyenlő részre osztjuk. A tésztákat egyenként kb. 20x30 cm-es nagyságúra nyújtjuk, és megkenjük hat púpos evőkanál tejföllel. Ízlés szerint sózzuk. Először hosszában minkét oldalról középig behajtjuk, majd a két végét is visszahajtjuk a feléig.

A négy adagot a gázsütő tepsi négy sarkába tesszük, a tetejüket és az oldalukat is megkenjük olajjal, hogy sütés után könnyen szét lehessen venni. Az olajozást sütés közben még 2-3 alkalommal megismételjük. Közepes hőfokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, négy darabra vágjuk.

Nagyon finom, kiadós sós eledel, gulyáshoz, főzelékek mellé, de önállóan is fogyasztható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!