2016.03.20. 10:31
Fogyni vágyók, lisztérzékenyek: így készíthettek ti is vasárnapi rántott húst!
A rántott hús volt a jelképe mindennek, ami egészségtelen– egészen mostanáig. Itt a recept: bárki eheti egy különleges panír révén.
Jóval kevesebb baj van a rántott hússal egyébként, mint mondjuk egy cukros üdítővel vagy süteménnyel, ám mégis negatív jelkép lett. Fehérliszttel készül, aztán még rákerül a morzsából készült panír, ami még több lisztet jelent, ráadásul sok olajjal készül. Régebben a tojást is hibáztatták, de aztán szerencsére kiderült, hogy ezzel az alapanyaggal még sincsen semmi baj koleszterinügyileg.
Tény, hogy aki le akar fogyni vagy érzékeny/allergiás a lisztre, jobb, ha kerüli ezt az ételt – kivéve, ha úgy csinálja, ahogy receptünkben most megmutatjuk. Hiszen olyan bundát kell helyeznünk a húsra (a mi esetünkben csirkemellre, de lehet nyugodtan sertésborda is), amely szénhidrátban szegény, mégis finom és engedi puhának maradni a húst.
A titok nyitja a speciális liszt és az útifű héjmag nevű készítmény.
Lisztből több választás is lehetséges: a lisztérzékenyek és a súlyukra vigyázók is fogyaszthatják a zabpehelylisztet, amely nem okoz olyan inzulinugrálást, mint a fehér búzaliszt. Szóba jöhet valamilyen szójalisztkeverék: a különböző fitneszguruk által kínált lisztek általában ilyenek, szintén szénhidrát-csökkentettek.
Az útifű héjmag lesz a morzsát helyettesítő külső panír. Zseniális találmány: 10 dkg belőle mindössze 5 g szénhidrátot tartalmaz, és nagyjából ennyi kell egy családnyi, tehát 1 kg hús elkészítéséhez. Mindemellett, amikor megsül, ugyanolyan aranybarna lesz, mint a morzsa. Mivel hamarabb barnul, mint a morzsa, a rövidebb sütési idő miatt sokkal puhább marad a hús - persze csak akkor, ha alaposan kiklopfoltuk. Egyetlen hátránya, hogy drága, 1500 forintba kerül 30 dkg belőle.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell (egy jó étvágyú családnak elég + másnap a gyerek elviheti iskolába szendvicsnek)
- zabpehely- vagy szójaliszt (amennyit felvesz)
- 3 nagy vagy 4 kisebb tojás
- kb. 10 dkg útifűmag héj (vagy amennyit felvesz)
- só
- bors, pirospaprika (nem kötelező)
- bő olaj (lehetőleg szőlőmag vagy olívaolaj)
Az elkészítés ugyanazt a menetet követi, mint a hagyományos sütési mód. A csirkemellet vágjuk vékony szeletekre, klopfoljuk ki őket laposra és sózzuk meg. Öntsük külön tálba a lisztet és az útifű maghéjat, a tojást pedig verjük fel egy harmadikba.
Ügyeljünk arra, hogy az útifű maghéjat is sózzuk meg, hiszen a zsemlemorzsával ellentétben nem tartalmaz sót. Ha szebb színt akarunk, akkor lehet egy kis pirospaprikával javítani és bors is mehet a panírba.
Forrósítsuk fel egy serpenyőben az olajat. A húst forgassuk meg a lisztben, mártsuk meg mindkét oldalát a tojásban, majd forgassuk bele a panírba. Utána mehet az olajba, és mindkét oldalát 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük. Bármilyen körettel finom, amit amúgy ennénk hozzá és persze a savanyúság se maradjon el.