Receptek

2016.09.07. 18:50

Franciakrémes tortaformában sütve

Szombathely - A franciakrémes általában az ínyenc cukrászdalátogatások főszereplője. Bársonyné Dankovics Mária (Maja) azonban egy olyan variációt ismertet, amit otthon is megalkothatunk, ráadásul: tortának!

Tersztyánszky Krisztina

Hozzávalók a franciakrémeshez tortába sütve: Egy csomag 40 dkg-os leveles tészta, egy liter tej, 4 csomag vaníliás cukor, 5 dkg porcukor, 6 egész tojás, 6 púpozott evőkanál liszt, egy vaníliaaroma, egy nagy doboz Hulala tejszín.

A mázhoz: fél evőkanál holland kakaópor, 2,5 evőkanál tej, 10 dkg porcukor, 35 gramm vaj.

A leveles tésztára rátesszük a tortaformát és derelyevágóval a formánál fél centivel nagyobb két darab kört vágunk (mert sülésnél összeesik picit). Előmelegített sütőben, sütőpapírral lefedett lemezen mindkettőt halványsárgára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

Ha egy kicsit ferdén rakjuk rá a felső tésztalapokat, jól látható, hogy hol tudjuk szeletelni a tortát
Fotó: Bársonyné Dankovics Mária

Az egyik lapot a tortaforma aljába tesszük. Három dl tejben elkeverjük simára a lisztet. A tojássárgákat kikeverjük a cukrokkal. A keveréket a többi tejbe öntjük a lisztes tejjel együtt, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk, és amikor már csak langyos, beleöntjük az aromát és óvatosan beforgatjuk a tojásfehérjék keményre vert habját.

A formába tett lapra rákenjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük, a krém tetejére simítjuk, és a hűtőbe tesszük.

A mázhoz a tejben elkeverjük a porcukrot, és addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. (Nem forraljuk, csak melegítjük!) Ekkor levesszük a lángról és hozzákeverjük a kakaóport és a vajat, simára keverjük.

Az előbb fel nem használt lapon gyors mozdulatokkal elkenjük a mázat, és a lapot felszeleteljük körülbelül tizenkét szeletre. Ezeket a torta tetejére rakjuk sorba, kissé ferdén. Én csokikorongot tettem a lapok alá. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk. Tálaláskor a kapcsos tortaformát levesszük, a tortát széles pengéjű késsel átemeljük egy tálra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!