Receptek

2017.07.19. 18:35

Harcsatekercs kapros gnocchival

SZOMBATHELY - Legalább nyáron fogyasszunk több halat! A sült hal, rántott hal, halászlé triumvirátusához Bősz Miklós szakácsot kértük meg, mutasson valamilyen újszerű halételt.

Tersztyánszky Krisztina

Miklós szerencsésnek mondhatja magát, mert a mestersége és a hobbija is a szakácsmesterség. Szívesen és bátran kísérletezik új ízekkel, bárhova utazik, az biztos, hogy első útja a fűszerkereskedésbe vezet. Fűszerkertet alakított ki zsebkendőnyi belvárosi kertjében, ahol maga termeli a zsályát, a bazsalikomot, a mentát, a rozmaringot, a kakukkfüvet, a metélőhagymát, a koktélparadicsomot, a chilipaprikát.

Bősz Miklósnak a mestersége a hobbija is.

A halak közül harcsafilét választott. Azt tanácsolja, mindenképp friss halat vegyünk, mert a fagyasztott felengedve már vizes lesz, megváltozik a szerkezete. Aki nem ért a haltisztításhoz, annak sem kell félnie, mert a halat nagyáruházban filézve megvásárolhatjuk.

A harcsafilét befűszerezzük, a cukkiniből és a sárgarépából pedig hosszú, vékony szeleteket gyalulunk. Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A fűszerek közül úgy döntött, a kaprot választja, mert az jól illik a halféleségekhez. Lime reszelt héjával és levével gazdagította az ízeket, erősebb citrusos zamatot adva az összhanghoz. Komplett menüje: mediterrán haltekercs kapros gnocchival, olívabogyós mártással.

Hozzávalók négy személyre a haltekercshez: 8 vékony szelet harcsafilé, 8 szelet bacon, 1 közepes cukkini, 1 nagyobb sárgarépa, 2 lime leve, reszelt héja, durva szemű tengeri só, őrölt feketebors.

A gnocchihoz: 60 deka főtt burgonya, 2 tojás sárgája, 10-15 dkg finomliszt, só, valamint 1 csokor kapor.

A mártáshoz: 5 dkg margarin, 2 dl főzőtejszín, 5 dkg szeletelt fekete olívabogyó, só, bors, 1 lime leve, reszelt héja.

A harcsfafiléket megszórjuk a tengeri sóval, a borssal, a lime-ok héjával, meglocsoljuk a kifacsart levükkel. Hűtőben 1/4 órát pihentetjük. Közben a cukkiniből és a sárgarépából uborkagyalu segítségével 8-8 vékony szeletet gyalulunk. (A cukkini héját nem vágjuk le!) A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A harcsafilét befűszerezzük, a cukkiniből és a sárgarépából pedig hosszú, vékony szeleteket gyalulunk. Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A haltekercseket úgy készítjük, hogy egy baconszeletet kiterítünk, ráfektetjük a halszeletet, arra kerül a cukkini-, majd arra a répaszelet. Szorosan felgöngyöljük, fogvájóval megtűzzük, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Kiolajozott üveg sütőtálba tesszük a tekercseket és 30-35 percig sütjük.

A haltekercseket kiolajozott tűzálló üvegtálra helyezzük a sütéshez Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A gnocchihoz a héjában megfőtt, meghámozott burgonyát áttörjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, az apróra vágott kaprot, megsózzuk. A liszttel megszórva tésztává dolgozzuk.

A tésztából másfél ujjnyi vastag rudakat sodrunk és 1,5 centiméteres darabokra vágjuk őket. Enyhén meglisztezzük, hogy ne ragadjanak össze. Forrásban levő sós, olajos vízben 2-3 percig főzzük. Amikor feljön a víz tetejére, leszűrjük.

Miklós így készíti a gnocchit: rudakat formál, majd felvagdossa Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A mártáshoz egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük a margarint, beletesszük az olívabogyó-szeleteket. Hozzáadjuk a leszűrt gnocchikat, a tejszínnel felöntjük, sóval, borssal fűszerezzük, belereszeljük a lime héját és belefacsarjuk a levét, összeforraljuk. A tányéron a megsült haltekercseket a mártásos gnocchi ágyon tálaljuk, kaporlevéllel díszítjük.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!