Receptek

2016.10.12. 20:00

Gyorsan, finomat burgonyából -Tudták, hogy az sem mindegy, hogy milyen fajtájú krumplit vásárolunk?

Káld - Gyorsan, olcsón finomat - ilyen receptet kértünk Dénes Imréné Erzsikétől, a Káldi Kertbarát Kör vezetőjétől.

Tersztyánszky Krisztina

Erzsike nemcsak a kerti növények termesztésében, hanem azok tartósításában is örömét leli. Azzal segít a gyerekeknek, unokáknak, hogy ellátja őket télire finom házi lekvárral, befőttel, savanyúsággal.

A Vas Népe konyhája részére egy nagyon egyszerű burgonyaételt, a tócsit készítette el. Ezt olyankor szokta sütni, amikor kevés ideje van, és gyorsan kell valami meleg ételt tenni az asztalra. Elmondta azt is, hogy a többfajta burgonya közül, ha csak teheti, mindig a sárga héjú és sárga húsú fajtát választja. Ez hamarabb puhul meg a fehér húsú társainál, kitűnő ízt ad a barátfülének, szilvásgombócnak, dödöllének. Meghámozva, lereszelve nem barnul meg. Mivel egyenletesen fő meg, ebből lehet igazán jó állagú pürét is készíteni. Hasábburgonya sütéséhez Erzsike a krumplit meghámozás és mosás után szárazra törli, ujjnyi vastag hasábokra papírtörlőre szeli, ezután süti ki forró olajban. Így nem enged levet. Csak közvetlenül fogyasztás előtt sózza. A család kedvence a héjában sült burgonya. Ehhez Erzsike a nagyméretű burgonyákat hosszában kettévágja, a vágási felületet besózza, és így, a lapjával felfele tolja be a sütőbe. Így a krumpli nem esik össze, a só jó ízt és szép színt ad a vágási felületnek.

A krumplit a sajtreszelőn reszeljük le. Ha sárgabelűt használunk, meg se barnul

Na de lássuk, hogyan készül a tócsi?

Hozzávalók: hat darab jó közepes méretű (sárga!) krumpli, három evőkanál liszt, két egész tojás, kevés só és őrölt bors. A sütéshez étolaj vagy egyéb zsiradék.

A meghámozott burgonyákat sajtreszelőn lereszeljük, majd egy kicsit kinyomkodjuk. Jól összekeverjük a többi hozzávalóval. Ha túl kemény lenne, adhatunk még hozzá a kifacsart lé keményítős részéből.

Keverjük össze a két tojással, a fűszerekkel és annyi liszttel, hogy jó állagú legyen

A nokedlitészta állagú masszából evőkanályi adagokat szaggatunk és a forró olajba téve jól szétnyomkodjuk, hogy ne legyen vastag és jobban átsüljön. Közepes lángon mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük, hogy az felszívja a felesleges zsiradékot.

Tálalhatjuk savanyúsággal, vagy úgy, hogy megkenjük tejföllel és a tetejére sajtot reszelünk. Erzsike, aki saját bevallása szerint édesszájú, lekvárral megkenve fogyasztja.

A forró olajban kanállal nyomkodjuk szét a masszát, hogy jól átsüljenek a tócsik

Dénes Imréné nekünk savanyúsággal tálalta, de ő szívesebben fogyasztja lekvárral Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A vegyes vágott savanyúsághoz két és fél kiló paprikát, másfél kiló uborkát és ugyanannyi hagymát vékonyra szelünk. Az arányok ettől eltérhetnek, csak az összes mennyiség legyen ennyi. Összekeverjük 40 deka cukorral, fél liter 10 százalékos ecettel, hét deka sóval, egy kávéskanál kénporral és egy teáskanál szalicillal. Legalább 24 óráig állni hagyjuk, közben néha megkeverjük. Majd üvegekbe töltjük úgy, hogy a lé a zöldségeket ellepje. Celofánnal lekötjük, dunsztolni nem kell. Két hónap múlva fogyasztható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!