Receptek

2016.07.09. 07:52

Hagymás tokány

Igazán különleges ételt ajánlunk ezen a héten olvasóink figyelmébe: snidlinges tokány mézes burgonyával.

Melus Marcell

A hagymák családjába tartozó fűszerű fűszernövény a metélőhagyma vagy snidling. Hívják fűhagymának és pázsithagymának is. Őshazája valószínűleg India és Kína. Itthon már a középkortól használjuk. 20 és 60 cm körüli magasságot elérő fajtáit is termesztik, nálunk az előbbi, alacsonyabb, fűszerű snidling gyakrabban előfordul, és már decembertől megvásárolhatjuk a zöldségeseknél, nagyobb üzletekben.

Hozzávalók: 70 dekagramm sertés szűzpecsenye, 1 darab kápia paprika, 1,5 deci fehérbor, 2 deci tejszín, 1 csokor snidling (metélőhagyma), 80 deka burgonya, 3 evőkanál méz, valamint bors, só.

Felforrósított zsiradékon megpirítjuk a csíkokra vágott szűzpecsenyét, megsózzuk, majd felöntjük a borral. Amikor a bor szinte teljesen elforrta magát, a hús lehintjük egy kanál liszttel és közé dobjuk a vékony csíkokra darabolt paprikát, hozzáöntjük a tejszínt és kis lángon kiforraljuk. A snidlinget felaprítjuk és a kész tokányba keverjük.

A megtisztított burgonyát cikkekre vágjuk és megfőzzük. A megfőtt burgonyacikkeket forró zsiradékon elkezdjük pirítani, sózzuk, borsozzuk; amikor már kezd pirulni, hozzáadjuk a mézet és vigyázva (ne égjen meg a méz) szép színűre karamellizáljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!