2013.12.10. 13:53
Halászlé recept
Olvasónk Kovács Sándorné receptje.
Hozzávalók:
1 db harcsafej
1 db pontyfej
1 db pontyfarok
5 db törpeharcsa
1 db nagyobb keszeg
1 db kárász
6 szelet ponty
3 db makói vöröshagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 evőkanál fűszerpaprika
2 evőkanál zsír
só
2 db halászlékocka (opcionális)
haltej (opcionális)
halikra (opcionális)
Elkészítés
A halszeletek kivételével az összes halat vágjuk fel nagyobb darabokra, sózzuk meg, és tegyük fel bő lében főni a zöldségekkel együtt. Főzzük addig, amíg a hús már elválik a csonttól. Ezután az alapléből vegyük ki a haldarabokat, távolítsuk el a csontokat, majd passzírozzuk át, és az átpasszírozott halat tegyük vissza az alaplébe.
A tűzre visszatéve lassan forraljuk, közben készítsünk paprikaszínt: a zsírt olvasszuk fel egy edényben, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a fűszerpaprikát és gyors mozdulatokkal keverjük el benne. A zsír hőmérséklete akkor jó, ha a paprika felhabzik. A paprikaszínt öntsük az alapléhez, forraljuk, és kóstoljuk a levet, szükség szerint ízesítsük sóval. Ha nem kellőképpen intenzív az íze, szabad hozzáadni egy-két halászlékockát is, de ne felejtsük el, hogy a hozzáadandó halszeletek is ízesítik még. Ha az alaplével elkészültünk, adjuk hozzá a haltejet,az ikrát, és az előzőleg már besózott halszeleteket, majd főzzük pontosan tíz percig. Tíz perc elteltével a főzést be kell fejezni. Ellenkező esetben a halhús szétfő, rosszabb esetben szétesik,az étel nem lesz gusztusos. Még forrón tálaljuk.