Receptek

2016.04.06. 12:00

Hideg finomságok aszpikban dermesztve

Előfordul, hogy sóvárogva nézzük a bisztrók, svédasztalok aszpikos ételkölteményeit. Talán nem is jut eszünkbe, hogy ezeket magunk is elkészíthetjük, méghozzá meglehetősen olcsón! A műhelytitkokat Bársonyné Dankovics Mária, Maja osztja meg velünk.

Tersztyánszky Krisztina

Maja szívesen készít aszpikos hidegtálakat, mert szereti őket a család. Ezzel a trükkel mutatós, könnyű étel készíthető a legegyszerűbb hozzávalókból is. Talán egyetlen apró nehézség, hogy kell hozzá egy kis türelem, mert az egyes rétegek megdermedése között pár percet várni kell, de ezt az időt felhasználhatjuk a hozzávalók előkészítésére. A hidegtálat elkészíthetjük őzgerinc formában, így egy kicsit szaporább, ebben az esetben szeletelve kerülhet a tálra. Maja most kis, egyszemélyes adagokat készített üvegtálkákban.

Hozzávalók 4 adaghoz: 20 deka franciasaláta-alap, 4 tojás, 4 szelet gépsonka, 5 deka trappista sajt, egy sonkás tömlős sajt, 4 darab csemegeuborka, egy csokor petrezselyemzöld, 2 csomag (2 dekás) étkezési zselatin, ételízesítő.

A franciasaláta-alapot egy liter vízben egy púpos teáskanál ételízesítővel együtt a forrástól számított 5 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és egy tálba tesszük. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, félbevágjuk. A trappista sajtot lereszeljük, összekeverjük a tömlős sajttal és a félbe hajtott sonkaszeletekbe beletöltjük. Az uborkákat is kettévágjuk, a végüket eltávolítva.

1,4 liter langyos vízben csomómentesen elkeverjük a két csomag étkezési zselatint, hozzáadunk egy evőkanál ételízesítőt és felforraljuk. Még folyékony állapotban levesszűrőn átszűrjük. Ha munka közben megdermed, mikrohullámú sütőben újra folyékonyra olvaszthatjuk.

Az adagokat rétegezve dermesztjük. Minden tálka aljára körülbelül fél deci levet öntünk, majd pár percre a mélyhűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen. (Vigyázzunk, mert ha túl sokáig hagyjuk bent, megfagy!) Kivesszük és rákanalazunk 5 deka párolt zöldséget, ezt is leöntjük a lével, dermesztjük. Amikor ez is kész, tálkánként 4-4 szép petrezselyemlevelet késsel óvatosan benyomkodunk a tálka széle és a zselatin közé. Majd középre helyezzük a sonkatekercset, mellé kétoldalra a főtt tojásokat, alul, fölül a fél uborkákat. Ha maradt még a sajtos töltelékből, a sonkatekercset megdíszíthetjük vele, a tetejére pedig egy petrezselyemlevél kerül. Annyi levet öntünk rá, hogy ellepje. Ismét a mélyhűtőben dermesztjük, és amikor elérte a kemény állagot, átrakjuk a normál hűtőtérbe. Ha éppen nem fogyókúrázunk, tálalhatjuk cicegével, vagy más néven tócsnival.

Használhatunk más hozzávalókat is, például a sonkatekercset kiválthatjuk sült csirkemájjal. Ebben az esetben az aljára kész franciasalátát kanalazzunk, hogy ellensúlyozza a máj szárazságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!