Receptek

2016.09.28. 19:05

Hogyan készítsük elő a halfajtákat helyesen a sütéshez és a kirántáshoz?

Rábapaty- A közelmúltban a Rábapatyi Horgászegyesület tanyáján jártunk a rábasömjéni horgásztónál. Vendéglátóink jóvoltából most, a halászlé után a rántott és sült hal elkészítésének néhány követendő trükkjét is megosztjuk olvasóinkkal.

Tersztyánszky Krisztina

A sült és rántott hal elkészítését Konyher Tivadar halászati őr mutatta meg, aki számos nagy rendezvényen készíti a vendégek számára a finom falatokat. Biztos kézzel bánik a sikamlós halakkal, és tanúsíthatjuk, hogy ténykedésének eredménye fölséges. Igaz, az általa előkészített spéci halfűszer összetételét nem árulta el, de azt igen, hogy a sütés előtt a só, a fokhagyma, az oregánó és az őrölt köménymag a legalapvetőbb ízesítő anyagok. Már korábbi írásunkban említettük, hogy a halételeket legjobb frissen fogott zsákmányból elkészíteni. Ponty esetében érdemes a sütéssel egyidejűleg halászlét is készítenünk, így a minimálisra csökkenthetjük a veszteséget, mert a csontos részek, a fej, az uszonyok és a farok mehetnek az alaplébe.



A sült és rántott haltól sokan a szálkák miatt idegenkednek.



Rántott pontyszeletek készítése előtt a kedvükért a pontyot kifilézhetjük úgy, hogy miközben az egyik kezünkkel emeljük, a filézőkéssel szorosan a csontok mellett haladva óvatosan lebontjuk a húst a gerincről. Az így nyert darabot centiméterenként bevagdossuk, három centiméter széles darabokra szeleteljük. Ha a teljes haltörzsből patkókat vágunk, okvetlenül használjunk erős konyhakést, hogy a gerincet el tudjuk vele vágni. A patkókat a könnyebb kezelhetőség érdekében panírozás előtt vágjuk ketté, így jobban át is sülnek.

Fotó:  Tersztyánszky Krisztina

Tivadar a rántott halat először megsózza, majd az általa összeállított speciális keverékkel befűszerezi. Mindkét munkafázison gyorsíthatunk azzal, ha a halszeletekre egy tálban rászórjuk a sót, majd a fűszerkeveréket, s mindkettővel külön-külön kézzel jól összeforgatjuk a szeleteket. Legalább egy óráig hűvös helyen állni hagyjuk. A továbbiakban a haldarabokat megforgatjuk egymás után lisztben (fele arányban legyen kukoricaliszt), tojásban és zsemlemorzsában. Bő, forró zsiradékban pár perc alatt aranysárgára sütjük. 

Sütéshez a rábapatyi horgászok 20-25 dekás keszeget, dévérkeszeget prezentáltak. Az egyben sült halféleségek szálkásságát irdalással csökkenthetjük. Ez azt jelenti, hogy a halat a gerincvonalra merőlegesen éles késsel milliméterenkét átvágjuk, két roppanásig. Ezt a műveletet a hal mindkét oldalán elvégezzük, ezzel átvágjuk az ipszilonszálkákat. Az irdalt halat a só és a fűszer is jobban átjárja. Az így előkészített keszeget grillezhetjük, süthetjük nyárson vagy bő olajban, ízlés szerint forgathatjuk sütés előtt paprikás lisztbe is. Ha jól átsül, farkostul, uszonyostul elfogyaszthatjuk az egészet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!