Receptek

2017.02.12. 20:05

Hortobágyi húsgombóc mártással

Borgáta - Gőcze Antalné Mártinak hobbija a főzés. Ráadásul szeret nagy adagokat készíteni, hogy a nem nála étkező családtagok is tudjanak vinni belőle.

Tersztyánszky Krisztina

A család egyik kedvence a hortobágyi húsgombóc, amit Márti elsősorban vasárnap és ünnepekkor szokott készíteni. Mielőtt elmondaná a receptet, hangsúlyozza, hogy bár kedveli a magyaros, házias ízeket, odafigyel az egészséges hozzávalókra is. Például ahol csak lehetséges, teljes kiőrlésű rozsliszttel váltja fel a fehér búzalisztet, édesítésre pedi barna nádcukrot használ.

Hozzávalók a tésztához: 1,5 kiló krumpli, 3 tojás sárgája, egy csapott evőkanál só, fél kiló finomliszt.

A pörkölthöz: két kiló darált sertéshús, egy fej vöröshagyma kockára vágva, egy jó evőkanál zsír, 4-5 gerezd fokhagyma apróra szelve, egy kávéskanál őrölt kömény, két paradicsom, egy teáskanál pirospaprika.

A mártáshoz: három evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt, egy kávéskanál őrölt bors, víz, egy evőkanál mustár, 3 deci 12 százalékos tejföl, 3-4 szem kockacukor.

A megfőzött pörkölt szaftját leszűrjük, félretesszük, ebből készül majd a mártás Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A pörkölt főzése és a tészta készítése párhuzamosan történik. A pörkölthöz a vöröshagymát a zsírban megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, a pirospaprikát, a köményt és a paradicsomot, majd beleforgatjuk a darált húst. Annyi vízben főzzük, hogy a húst ellepje. Rövidebb idő alatt megfő, mintha kockára vágott hússal dolgoznánk. Amikor megfőtt, tésztaszűrőn leszűrjük a levét. A hús kerül a gombócokba tölteléknek, a felfogott léből pedig a mártás készül.

Úgy lesz csomómentes a habarásunk, ha először vízzel keverjük ki a lisztet Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A tésztához először a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd még melegen krumplinyomóval áttörjük és egy kicsit megsózzuk. Három tojás sárgájával, egy csapott evőkanál sóval és fél kiló liszttel könnyű tésztát gyúrunk. Zsiradék nem kell bele!

A tésztakockák közepére egy-egy kanálnyi tölteléket halmozunk, gombócokká formáljuk Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A tésztát gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és derelyevágóval - vagy késsel - körülbelül 10x10 centiméteres négyszögeket vágunk. Mindegyiknek a közepébe teszünk egy kiskanálnyit a főtt darált húsból, és a kocka négy sarkát összefogva gombócokat gyúrunk. Ha ezzel a művelettel nem fogy el az összes hús, az sem baj, a végén a mártást gazdagíthatjuk vele. A megtöltött gombócokat forrásban levő, olajos, sós vízben - közben óvatosan rázogatva - addig főzzük, amíg feljönnek a víz színére, majd szűrőkanállal bőven kizsírozott edénybe szedjük.

Gőcze Antalné, Márti szereti finom ételekkel megörvendeztetni a családot Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A mártáshoz habarást készítünk. A teljes kiőrlésű lisztet és a borsot először egy-másfél deci vízzel, habverő segítségével csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a három deci tejfölt és egy evőkanál mustárt. Kiegyenlítés után hozzáöntjük a leszűrt pörköltszafthoz, 3-4 szem kockacukorral ízesítjük és felforraljuk. Szükség esetén még sót adunk hozzá, és a gombócok mellé, vagy ráöntve, együtt tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!