2014.08.29. 19:11
Hűtők és fagyasztók takarítása 5 lépésben (x)
Egyetlen háztartásból sem hiányozhat, és a család apraja-nagyja gyakran keresi fel a legkülönfélébb napszakokban. Igen, ez nem más, mint a hűtő!
Romlandó élelmiszereink biztonságos tárolásához elengedhetetlen a hőtő és a fagyasztó, melyekkel nem csak a megbetegedésektől óvhatjuk meg magunkat, de megfelelő hőmérsékleten tarthatjuk velük például az italokat, vagy a sokunk kedvencének számító jégkrémeket. Ahhoz azonban, hogy ne szaporodjanak el bennük a baktériumok, és mindig higiénikusan álljanak rendelkezésünkre, nélkülözhetetlen az időnkénti alapos áttakarításuk. A Gasztronagyker most ahhoz kíván kis segítséget nyújtani, hogy a hűtő és a fagyasztóláda takarításakor mire érdemes kifejezetten figyelnünk. Lássuk öt lépésben a takarítást annak minden velejárójával együtt!
1. Kipakolás praktikusan, szervezetten
Talán a legkevésbé kedvelt fázisa a takarításnak, amikor a hűtő hátsó részében összegyűlt romlott élelmiszereket ki kell pakolni, szétválogatni a fogyaszthatót a már romlottól. Persze ha a hétköznapokban odafigyel erre, akkor jóval kevesebb dolga lesz a leolvasztás előtt. Ha kétkompresszoros hűtő tulajdonosa, úgy a fagyasztót és a hűtő részt egymástól függetlenül is leengedheti. Abban az esetben viszont, ha egykompresszoros készüléke van, gondoskodnia kell a fagyasztott termékek elhelyezéséről. Ha van fagyasztóláda is a háztartásban, akkor ez nem jelent gondot. Ellenkező esetben jégakus hűtőtáskába helyezheti a termékeket, de szintén jó választásnak bizonyul, ha már a leengedés előtt néhány héttel odafigyel arra, hogy elfogyjanak a fagyasztott élelmiszerek. A hűtő tartalmát lehetőleg hűvös helyre tegye addig, amíg újra be nem pakolhatja azt.
2. Leolvasztás- figyeljen a nedvesség felitatására!
A kikapcsolás után nyissa ki a szekrény és a fagyasztó ajtajait. Külső hőmérséklettől függően néhány órán keresztül eltarthat, mire leolvad a készülék. Fontos, hogy a hűtő elé tegyen jó nedvszívóképességgel rendelkező ruhát, különben hamarosan úszni fog a konyha a vízben. A legújabb típusú hűtőszekrényeknél a hűtő automatikus leolvasztással bír, vagyis a hűtő hátuljára szerelt tálba folyik a víz, és onnan elpárolog. Az alulfagyasztós hűtőknél a fagyasztó alján van egy kis nyílás, ahol lefolyik a víz.
3. Takarítás
A gasztronagyker.hu szakértői otthonosan mozognak a konyhai eszközök karbantartását illetően, és egyöntetűen azt javasolják, hogy a hűtő leengedésére és takarítására rendszeresen érdemes figyelmet fordítania. Már a leolvasztás ideje alatt kitakaríthatja a zöldség-, és gyümölcstartó rekeszeket, a polcokat és kis tartórészeket. Törölje át kívül, belül a hűtőt, hogy tiszta és száraz legyen az.
4. Visszapakolás
Legtöbben hajlamosak vagyunk a mindennapokban csak bedobálni az éppen használt élelmiszereket a hűtőbe. Legalább a takarítás után ne ezt tegye. A rendszerezés után könnyebben megtalálhatja a tejtermékeket, felvágottakat, készételeket. Ez nem csak az egyszerűség miatt fontos, hanem azért is, hogy néhány hét múlva ne találjon a hűtő mélyén felismerhetetlenségig romlott élelmiszereket.
5. Rendszerezés a használatkor
Kétségtelen, hogy könnyebb csak éppen bedobni a használt sajtot, felvágottat a hűtőszekrénybe, de tulajdonképpen nem igényel nagy odafigyelést az sem, ha rendszerezetten pakol. Bevásárlás után válogassa szét a tejtermékeket, húst, zöldséget, és helyezze el azokat külön polcokon, rekeszekben. Meglátja, szívesebben nyúl majd az ételért a hűtőbe, ha az szépen van elhelyezve ott!