2017.04.05. 13:19
Így készül a mandulás kalács
Natúr változatban is készülhet a fonat.
A fonott kalács a húsvéti asztal dísze és a menü fontos része. De elkészíthetjük az év bármelyik napján is. Varga István Tiborné receptjéből két variációt is süthetünk.
Hozzávalók a fonottkalácshoz:
60 deka rétesliszt,
három deka élesztő,
két tojássárgája,
két evőkanál olaj,
csipet só,
egy evőkanál cukor,
szükség szerint langyos tej.
Elkészítés:
Lehetőleg a kelt tésztához valamennyi hozzávaló legyen langyos, és a helyiségben se legyen hideg, ahol dolgozunk!
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. Majd a liszttel, a tojássárgákkal, a sóval és a tejjel összedolgozzuk és alaposan bedagasztjuk. Amikor már a tészta sima, egyenletes, beledolgozzuk az olajat és egy csomag mazsolát. A tésztát kilisztezett edénybe tesszük, a tetejét is meghintjük liszttel, majd langyos helyen duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, három részre osztjuk és fonatot készítünk belőle. A tetejét megkenjük tojássárgájával. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és öt percig erős tűzön sütjük, majd takaréklángon készre sütjük. Ugyanebből a kelt tésztából készül a mandulás kalács is.
Ezt a kelesztés után három egyenlő részre osztjuk és három egyforma fonatot készítünk belőle. A nagy gáztepsiben kettőt középre, egymás mellé fektetünk, a harmadikat pedig középre, a kettő tetejére tesszük hosszában. A kalácsok tetejét felvert tojássárgájával lekenjük, és sűrűn meghintjük szálkásra vágott mandulával. A sima fonott kalácshoz hasonló módon megsütjük. Nemcsak a formája lesz ünnepi, hanem a mandulától különlegesen jó ízűvé is válik ez a kalács!