Receptek

2016.12.02. 15:50

Így süssön-főzzön az ünnepekkor!

Tudja, hogy miben változott az ünnepi menü az utóbbi években? Szakértőnk elárulja, hogyan varázsolhat olyan karácsonyi menüt az asztalra, amely után a család minden tagja mind a tíz ujját megnyalja!

Elek Szilveszter

Mercs Árpád, az egyik ismert szombathelyi étterem társtulajdonosa szerint nincsenek jelentősebb változások az ünnepi magyar konyhában.

- Magától értetődően továbbra is töretlen a népszerűsége az olyan, már jól megszokott ünnepi főételeknek, mint a töltött káposzta, a pulyka és a halászlé, ugyanakkor sokan keresik a bárányból, illetve vízi szárnyasokból, például libából és kacsából készülő ételeket is - mondta.

Mercs Árpád tapasztalatai szerint hazánk konyhája sok tekintetben egészségesebb lett, de az ünnepi fogások kiválasztásakor az emberek nem tartják különösebben fontosnak ezt a szempontot.

- A magyarok a szeretet ünnepén legfeljebb azt tartják szem előtt, hogy minél több halat fogyasszanak. Az egészséges étkezést pedig inkább meghagyják az év többi napjára - fejtette ki a szakértő.

Varga Ferenc séf libacombot készített párolt káposztával. Ez az ínycsiklandó fogás is a népszerű karácsonyi ételek közé tartozik Fotó: Unger Tamás

BÁTRAN VARIÁLJUNK A HAGYOMÁNYOS ÉTELEKKEL!

Az ünnepi asztalra készített fogásoknál ugyanakkor előjöttek új, izgalmas hozzávalók - olyan fűszerek, amelyeket régebben nem, vagy csupán elvétve használtak a konyhánkban. - Egyre többen tesznek a hagyományos fogásokba is gyömbért, koriandert, illetve többféle chilit is - osztotta meg velünk Mercs Árpád.

- Ez arról árulkodik, hogy a magyarok a jól megszokott ételeket nem szeretnék lecserélni, viszont hogy feldobják, korszerűsítsék a fogásokat, az új összetevők használatával egyre izgalmasabbá, pikánsabbá teszik azokat. Ezért a mi éttermünkben is színesítettük a hazánk konyhájában népszerű fűszerek amúgy sem szerény palettáját.

Ez azért is előnyös, mert a fűszerekből egy-egy szál rendkívül fel tudja dobni a tálalást. - Pozitív tapasztalatom, hogy a magyarok rendkívül a szívükön viselik az ünnepi ételek kicsinosítását - mesélte a társtulajdonos. - Sokan más összetevőkkel, például gyümölcsszeletekkel is dekorálják, így még gusztusosabbá teszik az ételeket.

MIÉRT NEM AKARNAK SOKAN OTTHON FŐZNI?

Mercs Árpád ugyanakkor azt is tapasztalja, hogy egyre többen nem maguk kívánják elkészíteni az ünnepi menüt. - Már nálunk is jelezte több vendég, hogy karácsony első és második napján itt szeretnének étkezni - tudtuk meg tőle. - Sőt, a teljes ünnepi menü kiszállítására is óriási igény van ilyenkor. Ennek oka lehet, hogy otthon szűkös a hely a bonyolultabb fogások elkészítéséhez. De sokan gondolják úgy, hogy az ünnepek alatt sütni-főzni egy nagyobb családra fáradságos munka. Számomra érthető, ha valaki rendeli az ételt, és a szentestét nem a konyhában, hanem inkább a családdal szeretné tölteni - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!