Receptek

2016.11.30. 17:45

Karácsonyi fatörzs sütemény

Köcsk - Sok családban nem ünnep az ünnep a hagyományos, fatörzs alakú torta nélkül. Hogy ne kelljen olvasóinknak se nélkülözniük az emblematikus süteményt, Bolla Lászlónétól elkértük a receptjét.

Tersztyánszky Krisztina

Hozzávalók a tésztához: öt tojás, 25 deka cukor, egy deci olaj, egy deci víz, harminc deka liszt, egy csomag sütőpor, egy evőkanál kakaópor.

A mázhoz: 15 deka porcukor, egy citrom leve és annyi víz, hogy ne túl híg, de könnyen kenhető állagú massza legyen.

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, az olajat, közben állandóan keverve, végül a sütőporral elkevert lisztet. Jól kikeverjük, a tojásfehérjék felvert habját is hozzáadjuk.

Karácsonykor reggelire, uzsonnára is finom csemege a fatörzs torta. Látványnak sem utolsó Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Kétfelé osztjuk a masszát. Az egyik fele marad sárga, a másikba belekeverjük a kakaót. Kizsírozott fatörzs formába (vagy ennek híján bármilyen hosszúkás, például őzgerinc formába) kanalanként felváltva egy adag barna, egy adag fehér masszát rakunk, mindig középre téve, így, ahogy szétfolyik, szép zebracsíkos lesz. 180 fokra előmelegített sütőben 50-55 percig sütjük. Kihűlés után kiborítjuk a sütőformából, és csokimázzal vonjuk be. Ezután a mázhoz valókat kikeverjük és rögtön a tésztára simítjuk.

Az már csak az alkotói fantázián múlik, hogy a torta köré tálaláskor fenyőágakból, termésekből, kókuszreszelékből hogyan varázsolunk téli erdőt. Szeleteléskor az évgyűrűk is előtűnnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!