2013.12.10. 14:04
Karácsonyi flódni recept
Olvasónk Dr. Pribenszky Gábor receptje.
Hozzávalók:
Tésztához:
0,75 kg liszt
0,2 kg vaj, margarin vagy baromfizsír
4 db tojás
10 dkg cukor
0,5-1 dl édes fehérbor
Töltelékhez:
Dió:
25 dkg darált dió
10 dkg mazsola
5 evőkanál méz
Mák:
25 dkg mák
1 db reszelt alma
5 dkg cukor
1 dl vizes bor
5 evőkanál méz
szilvalekvár
reszelt alma fahéjjal, mézzel
Elkészítés:
Először elkészítjük a máktölteléket. Az összetevőket sűrűre főzzük. Amíg a máktöltelék kihűl,megcsináljuk a tésztát. Az összetevőket rétestészta sűrűségűre gyúrjuk. 1 órai hűtőszekrényben történő pihentetés után a tésztát 5 részre osztjuk és egyenként vékonyra kinyújtjuk. A sütőpapírral kibélelt tepsibe lefektetjük az első vékony tésztalapot és megkenjük a szilvalekvárral.
A ráfektetett másodikra a diótölteléket rakjuk, a harmadikra a kihűlt máktölteléket, a negyedikre a reszelt fahéjas mézes almát és ráfektetjük az utolsó tésztalapot, amit felvert egész tojással gondosan megkenünk. Lassú tûzönsütjük mintegy 1,5-2 órán keresztül.Hosszúkás téglalap alakúra vágva, porcukorral megszórva tálaljuk.