Receptek

2016.09.01. 08:19

Kolbászleves és pásztortarhonya: íme a büki sztárok receptjei

A büki borfesztivál keretében az idén is több ügyes, profi és kevésbé profi konyhaművész csillogtatta meg képességeit. Az itt készült finom és tápláló egytálételek közül Búza Sándor kolbászlevesét és Nika Róbert pásztortarhonyáját mutatjuk be olvasóinknak.

Tersztyánszky Krisztina

Az „örömfőzés” hosszú évek óta kedvelt színfoltja a Gyógy-Bornapok rendezvénysorozatának. Ilyenkor élő közvetítésben főz a színpadon a meghívott vendég, az érdeklődők lépésről lépésre végigkísérhetik az előkészítés és a főzés mozzanatait. Végül természetesen, kóstolót is kapnak az elkészült fogásokból.

A szervezők az idén – a nagy népszerűségnek köszönhetően – önálló programmá emelték a Gasztroszínpadot. A meghívott sztárvendégek mellett a helyszínen „állomásozó” hagyományőrző csoportok is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. A receptek kiválasztásakor fontos szempont volt az egyszerű, helyben kapható alapanyagok felhasználása. Az első, nap sztárséfje, Búza Sándor tartalmas és nagyon ízletes kolbászlevest főzött – természetesen a családi receptúra alapján készült, enyhén csípős kolbász felhasználásával.

fotó: Unger Tamás, Szendi Péter

Kolbászleves

Hozzávalók négy személyre:  1 pár Buza kolbász, 30 dkg vargánya – friss, vagy fagyasztott (vagy ennek megfelelő arányú szárított), 3-4 közepes fej burgonya,, 2 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 4 ek. finomliszt, 1 kis pohár tejföl, kevés olaj a rántáshoz, 2-3 babérlevél, tárkony ízlés szerint, ecet, só. Díszítésnek: paprika

A vargánya gombát lemossuk és beáztatjuk. Kevés olajon, 2 evőkanál liszttel rántást készítünk, majd hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt. Átforgatjuk és hagyjuk, hogy a csajos csípős kolbász „kiengedje” az ízét, majd fokozatosan felengedjük hideg vízzel. Pár percig főzzük, majd hozzáadjuk a feldarabolt vargányát és a felkockázott krumplit. Ezt követően belekerül a vöröshagyma – egészben! – valamint a zúzott fokhagyma. Ekkor adjuk hozzá a fűszereket: babérlevél, tárkony, egy kis ecet – ízlés szerint, valamint só.

Harminc percig főzzük, majd behabarjuk. Egy kisebb pohár tejfölhöz két evőkanál lisztet adunk, kikeverjük, majd egy kevés levessel hőkiegyenlítést végzünk – így nem lesz csomós. A tejfölös lisztes elegyet folyamatos keverés mellett a leveshez öntjük, és még egyszer felforraljuk.

A fesztivál utolsó napján Nika Róbert büki hobbiszakács mutatta be főzőtudományát egyik kedvenc fogásával. A neve:

Húsimádók pásztortarhonyája

Hozzávalók 6 (éhes) személyre: 50 dkg sertéslapocka, 50 dkg tarhonya, 20 dkg zsíros füstölt szalonna, 1 szál füstölt szárazkolbász, 2 nagy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 db paradicsom, 2 db zöldpaprika (csípős is lehet), 40 dkg burgonya, 2 dl száraz fehér bor, 3 húsleveskocka (ha nincs otthon húslé, alaplé). Fűszerek: pirospaprika, só, őrölt bors, őrölt kömény. Zöldfűszerek a tálaláshoz: kakukkfű, petrezselyemzöld, snidling

A zsíros (kenyér-) szalonnát felcsíkozzuk, majd saját zsírjában kisütjük. Amikor ropogósra sült, szűrőlapát segítségével kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a tarhonyát, amit szintén kiszedünk és félrerakunk.

Mivel a tarhonya felszívja a zsiradék nagy részét, ezért zsírral pótoljuk a szalonna kisült zsírját, majd megpirítjuk rajta a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát, és a zúzott fokhagymát. Miután a hagymák megpirultak, beletesszük az apró csíkokra felvágott sertés lapockát. Fehéredésig pirítjuk, majd megszórjuk fűszerpaprikával. Beletesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot. Ilyenkor még nem sózzuk meg a húst, mert a szalonna is sós, és a füstölt kolbász is. Megszórjuk őrölt borssal, kevés őrölt köménnyel. A hús is, a paradicsom is és a paprika is enged levet, így a saját levében pároljuk a húst. Ha a hús alól elpárolgott az összes folyadék, felöntjük a száraz borral, majd beletesszük a karikára vágott füstölt kolbászt is és majdnem készre pároljuk.

Mikor már csak körülbelül 20 perc van a hús megpuhulásáig, akkor adjuk hozzá az apró kockákra vágott burgonyát, és az előzőleg megpirított tarhonyát. Felöntjük annyi vízzel, vagy húslével, amennyi éppen ellepi. (Húslé helyett használhatunk húsleveskockából készült alaplét is.)

Ha felforrt, megkóstoljuk, ilyenkor sózzuk. (Ügyeljünk arra, hogy a burgonya gyengíti az étel sósságát.)

Takaréklángon készre pároljuk, majd ha elkészült, félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük az összeaprított zöldfűszereket, valamint a megpirított szalonnát, majd tálaljuk. Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!