Receptek

2016.07.02. 05:41

Lazaccal tálalva

Hazánkban is egyre népszerűbb konyhakerti növény a mangold. Sokféle étel készíthető belőle és nem jelent túl nagy feladatot az előkészítése sem. Mi ezúttal egy egytálételt, a füstölt lazaccal rakott mangoldot ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Béres Zoltán

A mangold a Földközi-tenger mellékéről származik. Őse a céklával közös. Két fő fajtája ismeretes, a hatalmas zöld leveléért termesztett levél mángold, és a vastag, húsos nyeléért termesztett szármangold. A franciák és a svájciak a sóskával és a spenóttal azonos értékűnek tartják. Levelével a parajt, levélnyelével akár a spárgát is kiválóan helyettesíthetjük. Bár vannak, akik idegenkednek tőle, a magyar konyhákban is egyre inkább teret nyer ez a növény.

A növény kimagasló mennyiségű karotinoidoknak és említésre méltó mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Ezek az antioxidáns tulajdonságú anyagok - a szakértők szerint - fokozott védelmet nyújtanak a legkülönfélébb típusú daganatok ellen. A karotinoidoknak rendkívül fontos szerepük van a tüdőrák megelőzésében.

A füstölt lazaccal rakott mangold hozzávalói: egy kilónyi mangold, 10 deka füstölt lazac, 5 deci tej, 10 deka reszelt füstölt sajt, 8 deka feta sajt, 5 deka liszt, 6 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, késhegynyi szerecsendió, és ízlés szerint só és bors.

A mangoldot megmossuk, a vastag szárát eltávolítjuk. A szárból később többféle étel, akár leves is készülhet. A mangoldot vékony csíkokra vágjuk, s forró sós, vízben megfőzzük.

A vaj feléből, a lisztből és a tejből besamelmártást főzünk, hozzákeverjük a reszelt fetasajtot, a szerecsendiót, és ízlés szerint sózzuk. Egy kivajazott hőálló edényt meghintünk zsemlemorzsával, beletesszük a mangold és a besamelmártás felét, majd betakarjuk a füstölt lazaccal. Ezt lefedjük a mangold és a besamelmártás másik felével. Meghintjük. A tetejére öntjük a felolvasztott maradék vajat, valamint megszórjuk a zsemlemorzsával, majd elosztjuk rajta és a füstölt sajtot. Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük mintegy 30 percig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!