Receptek

2016.12.30. 18:20

Leves vadból vagy disznóhúsból - A savanykás ragu másnaposságra is kiváló

Nyőgér - Mai receptünkkel újabb háziasszony mutatkozik be a Pannon Lapok Társasága szakácskönyveiben szereplő hölgyek közül. Tömböly Dénesné, Emi nyőgéri háziasszony receptjei eddig két kötet kivételével valamennyi gyűjteményben szerepeltek.

Tersztyánszky Krisztina

Emi azt mondja, sütni nem annyira, inkább főzni szeret - ehhez képest csodálatos krémes finomságokat tesz elénk az asztalra. Mindennap főz otthon, méghozzá elsősorban hagyományos ételeket. Persze azért közben pár új receptet is kipróbál.

Különösen szívesen kísérletezik a húsételekkel, halakkal. A közelmúltban ő vitte el a pálmát egy lapcsoportunk által hirdetett hallevesfőző versenyen is. Mivel férje vadászik, jól bánik a különféle vadhúsokkal.

Tömböly Dénesné, Emi szívesen teszi változatossá az étkezést a ragulevessel
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A savanykásan elkészített csorbaleves egy erdélyi utazásán nyerte el a tetszését, azóta ő is felvette az otthoni étlapra. A tárkonyos ragulevest is vadból készítette el, de szerinte ugyanilyen jó lenne az étel sertéskarajból, tarjából, pulykából, vagy akár csirkemellfilé felhasználásával is. Még a fűszerezésen sem kell változtatni. A lényeg, hogy jó minőségű színhúst válasszunk. A raguleves változatosságot jelent a csontlevesek, húslevesek egyeduralma mellett. Ráadásul mivel savanykás az íze, akár újév napján a háborgó gyomrunk kúrálására is alkalmas lehet.

Hozzávalók: egy kiló hús felkockázva, egy közepes fej hagyma, fél deci olaj, egy kis doboz tejföl, két deci húszszázalékos főzőtejszín, szárított tárkonylevél, 1-2 babérlevél, só, vegeta ízlés szerint, tárkonyecet vagy tízszázalékos ecet, valamint 25 deka apróra vágott sárgarépa és zeller vegyesen.

A húskockákat gyakori kevergetés mellett a hagymán fehéredésig pirítjuk

Az apróra vágott hagymát az olajon picit megsózva aranysárgára dinszteljük. Beletesszük a felkockázott húst (ha vadhússal dolgozunk, azt előtte vízben kiáztatjuk), és többször kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ekkor felöntjük jó egy liter hideg vízzel, hozzáadjuk a sót, a vegetát és a babérlevelet, majd fedő alatt, lassú tűzön főzzük. Ez akár egy óráig is eltarthat. A habját nem kell leszedni.

A tejfölt, a főzőtejszínt és a vizet kézi habverővel keverjük szép simára

Amikor már majdnem teljesen megpuhult a hús, hozzáadjuk az apró kockákra vágott zöldségeket. Mikor ezek is megfőttek, lezárjuk a gázt a leves alatt, és pár percig hűlni hagyjuk. Ez fontos, mert a forrásban levő levesben nem tudjuk olyan szépen elkeverni a tejtermékeket!

A tejfölt a tejszínnel és két deci vízzel kézi habverő segítségével simára keverjük, majd kevergetés mellett beleöntjük a levesbe. Liszt nem kell bele! Hozzáadunk két teáskanálnyi szárított tárkonylevelet, és a levesen állandó keverés mellett még egyet forralunk.

A végén következik az ízesítés tárkonyecettel vagy ecettel. Ezzel már nem forraljuk

Amikor felforrt, lezárjuk, és legfeljebb egy evőkanál tárkonyecettel vagy tízszázalékos ételecettel savanyítjuk. A tálaláshoz még adhatunk ecetet mellé, hogy ki-ki ízlése szerint tegyen még a levesbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!