Receptek

2017.07.09. 11:00

Linzerkosárka idénygyümölccsel

Most, hogy végre vannak elérhető áron friss gyümölcsök, vétek őket kihagyni a menü alapanyagai közül. Ha a nyári időszakban vendéget várunk, látványos desszert lehet a különféle színes bogyós gyümölcsökkel töltött linzer kosárka.

Tersztyánszky Krisztina

A tarka sütemény elkészítésében Horváth Gézáné Márti rutinos sárvári háziasszonytól kértünk segítséget. Elmondta: a linzer kosárkákat akár már előző nap is elkészíthetjük, s csak a díszítést hagyjuk a vendégfogadás napjára. A kosarakhoz erre a célra kapható fém formákat használjunk, amiket sorban egymás mellé rakunk a gáztepsin. De remekül megfelel a muffinsütő is.

Hozzávalók a linzertésztához: 10 deka vaj, 10 deka porcukor, 30 deka liszt, két tojás sárgája, 1-2 evőkanál tejföl.

Először az üres kosárkákat sütjük meg a linzerből. Hagyjuk kihűlni. Akár előző nap is elkészíthetjük

A krémhez egy csomag vanília puding, egy csomag vanilincukor, 3 deci tej, 15 deka vaj, 13 deka porcukor. Idénygyümölcsök ízlés szerint, egy csomag tortazselé. Piros gyümölcsökhöz piros, sárga gyümölcsökhöz színtelen tortazselét vásároljunk.

A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, folpackba csomagoljuk, és néhány percre a hűtőbe tesszük. Addig pihenhet, ameddig a fém kosárkákat kivajazzuk, kilisztezzük.

Horváth Gézáné, Márti
Fotók: Tersztyánszky Krisztina

A tésztát sodrófával 2-3 milliméter vékonyra nyújtjuk, kosárka méretre kiszaggatjuk és minden formát kibélelünk vele. Gáztepsire rakjuk és 180 fokon 10-12 perc alatt készre sütjük, majd hűlni hagyjuk.

A töltelékhez a vanília pudingport felfőzzük a vaníliás cukorral és a tejjel, majd amikor kissé kihűlt, hozzávegyítjük a habosra kikevert vajat és porcukrot. A krémet a kosárkákba kanalazzuk, és a megmosott, lecsepegtetett gyümölccsel feldíszítjük. A legjobbak erre a célra a bogyós gyümölcsök, eper, ribizli, málna, áfonya, josta, egres, szőlő. Ha nagyobb gyümölcsből vágunk szeleteket, fokozottan ügyelni kell a leszárításra, hogy ne áztassa el a tésztát.

A megfőzött, majd kihűtött  pudingos krémmel egyenletesen megtöltjük a linzer kosárkákat

Végül a zacskón levő leírás szerint kevés cukorral és vízzel elkészítjük a tortazselét, és amikor a megfelelő szilárdságúra hűlt, a gyümölcsök tetejére kanalazzuk. Fémdobozban sokáig eláll.

Ha az összes krém nem fogy el, a maradékot lefagyaszthatjuk.

A kosárka egy másik variációja, amikor a linzertészta együtt sül a diós töltelékkel.

A lecsepegtetett bogyós gyümölcsökkel ízlésesen, változatosan megrakjuk a sárga krém tetejét

Hozzávalók a tésztához: 40 deka liszt, egy csomag sütőpor, 10 deka porcukor, 4 tojás sárgája, 25 deka vaj.

A töltelékhez: 4 tojásfehérje, 30 deka porcukor, egy csipet só, 40 deka darált dió, 10 deka lekvár.

A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük pihenni. A kosárkákat kivajazzuk, lisztezzük. A töltelékhez a tojásfehérjéket a cukorral és a sóval kemény habbá verjük, majd a diót is beleforgatjuk.

A tarka kosárkák vidám látványt nyújtanak. A díszítés aprólékos munkájába akár a gyerekeket is bevonhatjuk!

Pihentetés után minden kosárkába belenyomkodjuk a tésztát. A közepére egy-egy mokkáskanál savanykás lekvárt teszünk, majd egy evőkanál tölteléket helyezünk rá. 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.

A kihűlt kosárkák tetejét 20 deka, gőzön olvasztott étcsokoládéval vonjuk be.

Ebből a mennyiségből körülbelül 48 kosárka készíthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!