Receptek

2016.03.23. 15:28

Még ön is megsütheti! - Mennyei diós kalácsot készítettünk a Vas Népe konyhájában

Szentgotthárd - Nyitott diós kalács - így nevezte el Penczné Sali Krisztina a saját maga által több év alatt tökéletesre fejlesztett tésztát, amely a családban a karácsonyi és a húsvéti ünnepnek is elmaradhatatlan része.

Tersztyánszky Krisztina

Penczék - Károly, Krisztina, a hatéves Karcsika és a négyéves Panni - Szentgotthárd máriaújfalui részén a családfő nagyszülői házában élnek. Az öregek bútoraival együtt itt maradt az otthonukban a nagyszülők rengeteg élettapasztalata, tudása. Azt vallják: itt mindennek élete van. A fiatal háziasszony a mai napig használja a nagymama alumíniumkanalát, a nagypapa által hajtogatott, egyedi méretű tepsiket. A kelt tészta a mindene: kislány korában, Kondorfán nap, mint nap ott állt a nagymama mellett, és ellesett minden fortélyt. Öröm nézni, amilyen szeretettel dédelgetik kezei a tésztát. Ám az örökölt tudás továbbélésének része az is, hogy Krisztina maga is kitalál új és új praktikákat, hogy az étel, a sütemény még finomabb legyen. Ahogy mondja: a világért sem fosztaná meg gyermekeit azoktól a házi ízektől, amelyeket ő maga is megkapott.

Hozzávalók a tésztához: 50 deka liszt, 2,5 deka élesztő, 2 deci tej, 2 kis teáskanál cukor, 4 tojás sárgája, egy csipet só, 5 deka porcukor, 10 deka olvasztott margarin. A töltelékekhez: 15 deka darált dió, 10 deka aszalt sárgabarack kockára vágva, fűszeres forralt borban beáztatva, 2-3 evőkanál házi baracklekvár, illetve 15 deka darált mogyoró, (előtte sütőben megpirítva), 10 deka aszalt szilva kockázva, rummal, vaníliás cukorral ízesített gyümölcsteában beáztatva, 2-3 evőkanál házi szilvalekvár, kevés porcukor. Mindkét tölteléket krémes állagúra összekeverjük.

Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, a tésztát, a hozzávalókat apránként adagolva, összegyúrjuk, a margarint csak a végén adjuk hozzá. Meleg helyen kelesztjük, ha megkelt, két cipót formálunk belőle. Mindkét adagot téglalap alakúra, vékonyra nyújtjuk, majd a töltelékkel gazdagon megkenjük, és a képen látható módon feltekerjük. A rudakat magunkkal szemben elhelyezve a kétharmadtól középen bevágjuk, és úgy kezdjük el fonni, hogy a vágott felület legyen felül. A végét összenyomjuk, majd a rúd másik végét is bevágjuk, és befejezzük a fonást. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, teljes takaréklángon sütjük. Sülés közben langyos cukros tejjel többször átitatjuk a tetejét. Amikor megsült, még forrón megkenjük 2 evőkanál citromléből és 4 evőkanál porcukorból készített citrommázzal. Tíz perc múlva a sütőpapírral együtt fadeszkára helyezzük, hogy hűlés közben ne nedvesedjen be az alja. Tálalásig konyharuhával letakarjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!