2016.11.24. 13:27
Miniatűr hidegtál
Szombathely - Bársonyné Dankovics Maja szívesen kényezteti családtagjait hidegtálakkal. De mivel ez nem olcsó mulatság, kikísérletezett néhány otthon is könnyen elkészíthető változatot.
Az egyszemélyes hidegtálhoz először elkészítjük a franciasalátát.
Hozzávalók: egy fél sárgarépa, egy fél fehérrépa, egy szem burgonya, fél alma, 5 dkg mirelit borsó, 2 db csemegeuborka, egy fél alma. Ezeket egyforma kockákra vágjuk, a répákat és a burgonyát picit megpároljuk, leszűrjük. A borsót nem kell. Az így előkészített hozzávalókat, a répákat, a burgonyát, a borsót, az uborkát, és az almát összekeverjük és félretesszük.
Ezután elkészítjük a salátaöntetet. Hozzávalók: egy kis doboz tejföl, ízlés szerinti mennyiségű, körülbelül egy evőkanál majonéz, egy evőkanál mustár, egy kávéskanál porcukor, fél kávéskanál citromlé. Ezeket összekeverjük és beleforgatjuk az elkészített, kockára vágott zöldségeket. Egy kisebb tál aljára kanalazzuk a franciasalátánkat.
Megfőzünk két tojást, és az alját levágva mindkettőnek kikanalazzuk a sárgáját. A sárgákat egy kis tálba tesszük. Nyomunk bele sonkás tömlős sajtot, kevés sóval, borssal ízesítjük, összekeverjük és a tojásfehérjébe visszatöltjük, majd visszahelyezzük a levágott kupakokat. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen nagyon laza a töltelék állaga. A két megtöltött tojást a franciasalátára tesszük.
Veszünk két szelet gépsonkát, és a maradék tömlős sonkás sajtkrémet nyomózsákba tesszük és a két sonkára hosszában külön-külön egy-egy csíkot nyomunk. Majd a sonkákat feltekerjük és a tojások mellé tesszük. A végeit sajtkrémmel díszítjük.
Betesszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Természetesen készíthetjük többszörös mennyiségben is, de akkor is érdemes az egyszemélyes adagokat külön-külön tálkákban kínálni.