2016.05.21. 09:48
Mosolygós fogások - Ezzel nem hibázhatunk a vasárnapi ebédnél
SZENTGOTTHÁRD - A vasárnapi ebédnél ezzel a fogással biztosan nem hibázhatunk. Gombával és sonkával töltött bundás karajt készítünk párolt rizzsel és a vidámság kedvéért mosolygó sárgarépával.
A hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 10 dkg füstölt sonka (szeletelt), 15-20 dkg laskagomba, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 25 dkg rizs, 2 gerezd fokhagyma, majoránna, bors, só. Ezeken kívül liszt, tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz.
Fotó: Melus Marcell
A tisztított laskagombát felcsíkozzuk, feldaraboljuk és a fél karikára vágott vöröshagymával megpirítjuk. Csak akkor sózzuk, amikor már megpirult, ugyanis ha előbb tennénk, akkor a fűszer kioldaná a gombában levő nedvességet.
A karajt nyitott szeleteléssel négy, 15 dekás adagra vágjuk, klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A sonkaszeleteket ráfektetjük a karajszeletekre, majd rátesszük a lé nélküli gombát, majoránnával megszórjuk és ügyesen összehajtjuk, „összepasszítjuk” őket, a szokásos módon panírozzuk, és bő olajban kisütjük.
Elkészítjük a párolt rizst, amibe most két gerezd fokhagymát dobunk bele ízesítésként. A sárgarépát felkarikázzuk, majd olívaolaj és vaj keverékén körülbelül öt perc alatt szép mosolygósra pirítjuk, vigyázva, mert, ha jobban megpirul, keseredhet, sózzuk, borsozzuk, tálaláskor a rizs tetejére szórjuk, de bele is keverhetjük.