Receptek

2016.06.29. 16:20

Ostyasütés nagyanyáink módján

Csehimindszent - Régen egyetlen falusi asszony kelléktárából sem hiányozhatott az ostyasütő. Piacokon, kirakodó vásárokon még ma is kapható. De vajon mire használható ez az egyszerű, még áramot sem igénylő, soha el nem romló konyhai eszköz?

Tersztyánszky Krisztina

Kérdésemmel egy sok tapasztalattal rendelkező csehimindszenti háziasszonyhoz, Fukszberger Imrénéhez fordultam. Magdinak tetszett az ötlet. Mint elárulta, van ugyan ostyasütője, de már évek óta nem használta. Arra jól emlékszik - mondta -, hogy gyermekként kedvelt édessége volt a nápolyi, a finom krémmel megtöltött roppanós ostyalap. Szürethez, borozgatáshoz, a disznóöléssel megterhelt gyomor kúrálására pedig mindig volt a háznál különféle ízesítésű, jól elálló sós ostyalap.

Fukszberger Imréné vegyes, meglepetés tálat készített a négyféle ostyából Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Magdi szívesen vállalkozott rá, hogy a hatalmas kézírásos családi receptgyűjteményből előkeresi a tészta leírását, és kísérletezésbe kezd az ostyasütővel. Az eredmény felülmúlta a várakozást. Igaz, hogy az ostyák egyenkénti sütögetése egy kicsit aprólékos munka, de az ízesítés és a felhasználás lehetőségei szinte végtelenek. Magdi már tervezi, hogy márványsajtos, sonkás, vargányás mártogatóst készít a sós ostyákhoz, az édes változatot pedig mogyorós grillázs krémmel összeragasztja születésnapi csemegének.

Hozzávalók az ostyatésztához: 85 deka liszt, egy evőkanál só, 25 deka reszelt sajt, 1 kocka margarin, 3 egész tojás, egy kis pohár tejföl.

A lisztet a sóval összekeverjük, majd belereszeljük a sajtot és azzal is lazán elvegyítjük. Hozzáadva a margarint, a tojást és a tejfölt, tésztát gyúrunk. Egy kicsit pihentetjük, majd négy részre osztjuk. Erre a négyféle ízesítés miatt van szükség, egyébként feldolgozhatjuk a tésztát egyben, vagy még több gombócra osztva is.

Egy adagot meghagyunk eredeti formában, sajtos tallérnak. Egyet összegyúrunk kevés frissen őrölt, vegyes borssal és köménnyel. Egyhez kőmozsárban összetörünk kevés zöld zsályát, oreganot és kakukkfüvet egy gerezd fokhagymával és ezt gyúrjuk bele a tésztába. Végül egyet édesre ízesítünk két csomag vaníliás cukorral és egy evőkanálnyi kristálycukorral.

Az egyik negyed adag tésztába mozsárban összetört friss zöldségeket gyúrunk

A gombócokból egyenként kis rudakat készítünk (körülbelül ötöt). A rudakból diónyi adagokat vágunk.

Az ostyasütőt közepes gázlángon 5-6 percig előmelegítjük. A hőpróbához kevés vizet spriccelünk rá, akkor jó, ha a víz gyorsan gyöngyözve elpárolog. Az alsó lap közepére egy darab tésztát teszünk, összenyomjuk, majd körülbelül öt másodpercig sütjük az egyik, majd megfordítva, a másik oldalát is.

A felforrósított ostyasütő közepébe diónyi tésztát teszünk - összenyomva kerek lesz

Ne ijedjünk meg, az elején sivító hangot ad! A kész korongot a sütőt szétnyitva papírtörlőre rakjuk, és már jöhet is a következő. Egy gombócból 15-20 ostyalapot tudunk készíteni.

Az összenyomott sütőt mindkét oldalával pár másodpercig tartjuk a láng fölé

Kihűlés után rakjuk műanyag zacskóba vagy jól zárható dobozba, így sokáig friss marad. Ha valamilyen krémmel tölteni szeretnénk, a lapokat akkor is így tároljuk és csak közvetlenül a fogyasztás előtt töltsük meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!