Receptek

2016.09.07. 18:50

Palócleves tarjából, ecettel tálalva

Szombathely - Szombathely Város Kolping Egyesületének tizenhat tagja a közelmúltban Lentiszombathelyen vett részt a Kolping közösségek főzőversenyén. A vasi csapat palóclevest készített, Szilvágyi Sándorné Marika rutinos irányítása mellett.

Tersztyánszky Krisztina

Marikát megkértük, a Vas Népe olvasóival is ossza meg ennek a rendkívül kiadós és finom egytálételnek a titkát.

Elmondta: ez a közkedvelt leves valójában nem is a Palócföldről származik.Talán csak annyi köze van a palócokhoz, hogy ezt a fajta levest először Mikszáth Kálmán tiszteletére készítette el Pesten Gundel János az egykori István Főherczeg Szállodában, 1892-ben.

A levest valójában birkahússal kell készíteni az eredeti recept szerint. De mivel ez nem mindig kapható és nem is szereti mindenki, bármilyen hússal nagyon finom étek varázsolható belőle.

A zsíron, pirított hagymán fehéredésig sütjük a kockára vágott sertéstarját

- Az ilyen fajta ételekhez mindig tarját vásárolok, mert sokkal finomabb, mint a comb, vagy a lapocka. Hamarabb puhul, a hús nem szálas az inasság miatt. Nem kell félni a húsban lévő zsírrétegektől, ettől lesz igazán omlós és puha. A minimális zsírmennyiség teljesen eltűnik a főzés során, ha netalán ez valakit zavarna.

Hozzávalók: 4 evőkanál olaj, vagy egy púpos evőkanál házi zsír (ez az igazi), 2 fej aprított vöröshagyma, 2 teáskanál piros paprika, só, bors, kömény ízlés szerint, 2-3 db paprika apróra felvágva (ez a paprika nagyságától függ), 2 szem paradicsom aprítva, 1/2 kg sertéstarja, 1/2 kg zöldbab (bármilyen lehet: ceruza, sárga vagy zöld Juliska bab), 30 dkg kockára vágott burgonya, 1-2 szál sárgarépa karikázva, egy szép szál fehérrépa szintén felaprítva, 3-4 szál tárkony, vagy egy teáskanál szárított tárkony, 1-2 evőkanál tárkonyecet, ez megint kinek-kinek az ízlése szerint, 1 kis pohár tejföl,1 evőkanál liszt.

Szilvágyi Sándorné  tejföllel, ecettel, tárkonnyal adja meg a leves végső ízét  Fotó: Kőszegfalviné Pajor Klára

A zsírt felolvasztjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, üvegesre pároljuk, majd ekkor ráhelyezzük a kockázott húst, és kifehéredésig sütjük. Ezután kerül rá a pirospaprika, só, bors, kömény, paprika, paradicsom. Hagyjuk, hogy a hús engedjen levet, addig nem szabad felönteni vízzel. Egészen eddig mellette kell lenni, nehogy odaégjen. Utána annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje. Mikor már majdnem kész, belehelyezzük a burgonyát, fehér- és sárgarépát, feldarabolt zöldbabot. Közben kóstolunk, hogy nem hiányzik-e só, esetleg bors. Mikor minden megpuhult, beleszórjuk a tárkonyt, a liszttel és tejföllel habarást készítünk, és összeforraljuk az egészet. A legvégén adjuk hozzá az ecetet, mindenkinek az ízlése szerint. Én mindig az asztalra teszem az ecetes üveget, mert bizony szeretem a jó kis pikáns, savanykás levest.

 

A répaféléket és a zöldbabot akkor adjuk hozzá, amikor a hús már majdnem puha

Eddig a recept, tegyük hozzá: remekül alkalmas bográcsban készítésre, de ha hűvös az idő, a tűzhelyen is csodás palóclevest főzhetünk.

 

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!