Receptek

2017.01.18. 20:55

Paprikás krumpli, burgonyafőzelék - Ha gombával készítjük, ezek a hétköznapi ételek is újszerűek lehetnek

Elmúltak, az ünnepek, laposak a pénztárcák, ám a hideg napokon továbbra is kell a kalória. Mivel burgonya azért talán minden kamrában akad, néhány ebből készült egyszerű, de finom ételt kínálunk olvasóinknak.

Tersztyánszky Krisztina

Molnár Sándorné Gizit kértük meg, hogy készítsen valami változatosat krumpliból. Egyik kedvenc alapanyagához, a gombához nyúlt, amiből néhány adag nála mindig lapul lefagyasztva a mélyhűtőben. A főzeléket vargányával készítette el, míg a paprikás krumpliba kolbász helyett rizike-, más néven fenyőaljagombát főzött. Természetesen ha ilyen fajtához nem jutunk hozzá, az utóbbit is készíthetjük vargányával, sampionnal vagy akár laskagombával is.

Hozzávalók a gombás paprikás krumplihoz: egy fej vöröshagyma, egy deci étolaj, 30 deka rizikegomba, késhegynyi őrölt bors, egy teáskanálnyi pirospaprika, négy darab, ökölnyi burgonya.

A paprikás krumplihoz hivatalosan mindig hasábokra kell vágni az alapanyagot

A rizikegombát főzés előtt megtisztítjuk a tönkjétől (csak a kalapját használjuk fel), és előbb forró, majd hideg vízzel leöntjük, és leszűrjük, hogy a kesernyés ízét elveszítse. A hagymát apró kockákra vágjuk és az olajon megpirítjuk. Ráöntjük az apróra vágott gombát, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A krumplikat meghámozzuk és hasábokra vágjuk, s ezt is a gombához adjuk. Ízlés szerint sózzuk, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy épp ellepje. Fedő alatt körülbelül húsz perc alatt puhára pároljuk. A gomba ropogós marad, és igazi ínyenc-séggé varázsolja a megszokott ételünket.

A gombát és a burgonyát annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje, majd 20 percig főzzük

Hozzávalók a vargányás, tejfölös burgonyafőzelékhez: egy kiló burgonya, fél deci étolaj, 3 gerezd fokhagyma, 10 deka szárított vargánya (előző este forró vízbe áztatva), só ízlés szerint, 2 babérlevél, 1 szem egész bors, 3 evőkanál liszt, egy kis pohár tejföl, egy teáskanál ecet.

A burgonyát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. A fokhagymát megtörjük. (Gizi módszere: egy vágódeszkát nejlonzacskóval letakar, és azon húsklopfolóval zúzza össze a fokhagymát.) A babérlevelet, borsot fűszertartóba (teatojásba) tesszük, így a végén könnyebb eltávolítani.

Molnár Sándorné Gizi mindig tart a mélyhűtőben különböző fajta gombákat
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Az étolajat megforrósítjuk, beletesszük a fokhagymát. Egy kicsit átpirítjuk, de vigyázzunk, meg ne égjen, mert akkor keserű lesz. Beletesszük az előzőleg beáztatott, leszűrt, majd vágódeszkán kicsit összevágott vargányát, ezzel is pirítjuk egy keveset. (Ha friss vargányát használunk, akkor sem kell külön megfőzni, csak megtisztítani és szeletekre vágni.) Megsózzuk, majd ráöntjük a burgonyát és annyi vizet, hogy jól ellepje, beletesszük a fűszergolyót és a fedő alatt addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. A liszttel, a tejföllel és kevés vízzel jól keverhető habarást készítünk és besűrítjük vele a főzeléket. Végül hozzáadjuk az ecetet, és ha szükséges, még sóval ízesítjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!