Receptek

2017.06.21. 17:40

Perec, hőkkön sülve

Az Őrség egyik, messze földön híres gasztronómiai érdekessége a hőkkön sült perec. Pedig, amint az alábbiakból kiderül, nem is olyan nagy ördöngösség az elkészítése. Főleg, ha van egy jó kemencénk hozzá.

Tersztyánszky Krisztina

Hétvégeken meg nagyobb ünnepek, fesztiválok alkalmával számos porta kinyitja a kapuját Szalafőn, és a helyi konyha jellegzetességeivel kínálják a vendégeket. A kóstolás mellett több helyen lehetőség nyílik az étel elkészítési módját is megtanulni. A tősgyökeres őrségi tökös-mákos rétes mellett az egyik sláger a hőkkön sült perec. A receptet és a módszert ezúttal a Papp portán Papp Jánosné, Margit mutatta meg nekünk.

A perecet nem csemegeként, hanem kenyér helyett fogyasztották egykor az őrségi emberek. Lehetett enni reggelire kenyérrel, lekvárral is, de disznóvágáskor el nem maradhatott. Méghozzá a háromnapos tor első napján sütötték.

A perec formázása azzal kezdődik, hogy a cipó közepébe az ujjunkkal egy lyukat készítünk

A neve onnan ered, hogy hő-kövön, azaz forró kövön kell sütni. Természetesen elkészíthető gáz- vagy villanysütőben is, de igazán finom a jól felfűtött kemence samott-tégláin lesz. Így az alja ropogósra sül, a belseje pedig csodálatosan omlós marad.

Egy kiló lisztből Margit hat perecet süt, amiből az következik, hogy egy-egy darab súlya eléri a harminc dekát is.

A lyukat egyre nagyobbra nyújtjuk, nagy tésztakarikát formálunk

Hozzávalók: egy kiló finomliszt, egy ötdekás élesztő, 6 deci langyos tej, 2 deci kefir vagy aludttej, kevés só, a kenéshez egy egész tojás.

Az élesztőt egy kevés, két teáskanál cukorral ízesített langyos tejben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez, majd beleöntjük a maradék langyos tejet, az aludttejet és a sót. Alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát meleg helyen a duplájára kelesztjük. (Ehhez körülbelül egy óra szükséges.)

A kettéhajtott karikából a szemközti íveket lazán aláhajtjuk

A tésztából hat egyforma méretű cipót formálunk, ezeket is még fél óráig kelesztjük. Ezt követi a formázás. Perec alatt nem a ma közismert perec formát értjük, hanem a fotók szerint igazítjuk a tésztát. Először a cipó közepébe az ujjunkkal egy lyukat készítünk és belülről forgatva, gombolygatva egyre hosszabb gyűrűvé nyújtjuk. Amikor már elég hosszú, kettéhatjva a lisztezett deszkán, ide-oda görgetjük, hogy szép egyenletes legyen. Ezután a tésztakarikákat kettéhajtjuk, a két oldalát felváltva egymás alá hajtogatjuk. Amikor elfogy a szál, a végét egy kicsit lenyomjuk, és kész a perec. Ha nem sikerült elég kerekre, kiigazítjuk. Még ebben a formában is kelesztjük húsz-harminc percig, majd megkenjük a felvert tojással. Ha sütőben sütjük, a tepsi alját és a perecek közét is meg kell kenni zsírral.

Péklapáttal kerül a perec a kemencébe, a forró kőlap közepére
Fotók: Tersztyánszky Krisztina

Nagy gyakorlat kell ahhoz, hogy a kemencét megfelelő hőfokúra felfűtsük. Margit másfél óráig rakta a tüzet a samott-téglán, rőzsével, illetve venyigével. Amikor már szépen parázslott, egy erre alkalmas szerszámmal szétterítette a parazsat, nagy részét előre, a kemence ajtaja elé húzva. A tűztér kimosásához is egy speciális, kukoricacsuhéból készült pemetet használt. Végül hosszú nyelű lapáttal berakta a pereceket, amelyek a forró kövön körülbelül fél óra alatt gyönyörű pirosra és ropogósra sültek.

Papp Jánosné, Margit kisebbik unokájával, Zsomborral

Margittól megtudtuk: vannak, akik zsiradékot is tesznek a perec tésztájába, mások mákot, tökmagot szórnak a tetejére. De ő ezeket sohasem látta a nagyszüleitől: az őrségi perec abból készült, ami volt otthon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!