Receptek

2016.12.12. 21:30

Pirított gánica és resztelt krumpli

Régen ahogy közeledett a tél, egyre kevesebb friss alapanyaggal gazdálkodhattak a falusi háziasszonyok. Krumpli meg liszt azonban minden háztartásban akadt. Szerencsére nagyanyáink leleményesek voltak, és a legfinomabb, legtáplálóbb fogásokat tették így is a család elé.

Tersztyánszky Krisztina

Tanácsadónk Molnár Sándorné Gizi, aki ma is jól emlékszik arra az időre, amikor édesanyjának a négygyermekes családot kellett naponta etetnie. Annak ellenére, hogy nem dúskáltak a javakban, mindig finom volt otthon a reggeli, az ebéd, a vacsora. A resztelt krumpliból például nyáridőben még a kaszásoknak is vittek a mezőre, és az étel a nehéz fizikai munkához is elég energiát adott.

Molnár Sándorné a gánicát ezúttal forró tejföllel kínálta Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Kezdjük a gánicával, ami talán a legolcsóbb népi táplálék. Igazából többféle elkészítési mód gyűjtőneve, van, aki darát használ hozzá, és van, aki burgonyát is. Gizi variációjában - amit nevezzünk pirított gánicának - nincsen semmi más, csak liszt, víz és egy kevés olaj.

Tehát a hozzávalók pontosan: fél kiló liszt, egy liter forró víz, fél deci olaj és egy csipetnyi só.

A gánicához világosbarnára pirítjuk a lisztet. Folyamatosan keverjük! Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A lisztet szárazon egy laposabb lábosba tesszük, és közepes tűzön, folytonos keverés mellett világosbarnára pirítjuk. Amikor már elérte a megfelelő színt, felöntjük az egy liter forró vízzel. Ennél a műveletnél legyünk óvatosak, mert felcsaphat a gőz. Adjunk hozzá csipetnyi sót, és fakanállal alaposan keverjük át. Majd öntsük rá az olajat is, és nagyon alacsony lángon, fakanállal keverjük, és vágjuk apró darabokra. Ezzel kész is!

Gánica: határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze a vízzel, olajjal! Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A gánicát fogyaszthatjuk bármilyen idénysalátával, tél-időben céklával, vöröskáposztával, almapaprikával. Nagyon finom, ha kevés olajjal egy kis doboz tejfölt tűzön összeforralunk, megsózzuk, és ezt öntjük forrón a gánicára. De a lehetőségeknek csak a fantáziánk és az otthon rendelkezésre álló alapanyagok szabnak határt. Hegedűs Csaba népszerű sportoló, a család barátja például baracklekvárral szereti.

Készül a resztelt krumpli: a reszelék hagymás, tejfölös alapra kerül Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A resztelt krumpli Gizi édesanyjának specialitása - de bizonyára mások is készítettek hasonlót. Percek alatt elkészíthető egytálétel, csak a krumplit kell hozzá előre, akár előző este megfőzni. Négy darab, ökölnyi burgonyát héjában megfőzünk, meghámozunk, és nagyon fontos, hogy hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor a galuskaszaggató hátsó oldalával nagy szilánkokra reszeljük, de az is jó, ha apró kockákra vágjuk.

Egy fej vöröshagymát apróra vágunk vagy lereszelünk, egy deci olajon aranysárgára pirítjuk. Beleolvasztunk három púpozott evőkanál tejfölt, sóval, teáskanálnyi pirospaprikával ízesítjük. Amikor jól összeforrt, hozzáöntjük a főttburgonya-forgácsokat, és óvatosan összeforgatjuk. Fogyaszthatjuk bármilyen idénysalátával, és süthetünk hozzá tojásrántottát is.

Rendkívül finom és tápláló!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!