Receptek

2016.11.16. 21:20

Pogácsa sonkával, töpörtyűvel - Élesztő és háromszori hajtogatás nélkül is elkészíthetjük a magyar konyha remekét

Ma olyan pogácsafélék receptjét kértük Bolla Lászlóné Irénkétől, amiknek gyúrásakor sem a kelesztésre, sem a hajtogatásra nem kell várni.

Tersztyánszky Krisztina

A sütőporral készült pogácsáknak így elvitathatatlan előnyük, hogy kevesebb idő alatt elkészülnek, ráadásul talán kevésbé is száradnak ki, mint élesztős, leveles társaik. Persze arra is számítani kell, hogy az ízük egy kicsit eltér az általában megszokott, élesztős, krumplis, vagy akár sajtos, túrós változatoktól. Döntsön ki-ki kedve szerint. Íme a hússal töltött és a tepertővel gyúrt pogi receptje.

Hozzávalók a hússal (sonkával, májjal) töltött pogácsához: 40 deka liszt, egy kávéskanál só, egy csomag sütőpor, 18 deka margarin, vaj vagy zsír, 3 tojás, és ha nem áll össze a tészta, kevés tej.

A töltött pogihoz a tésztalap egyik felére sűrűn köröket jelölünk a szaggatóval

A lisztbe belemorzsoljuk a zsiradékot, hozzáadjuk a többi hozzávalókat és gyúrással jó alaposan összedolgozzuk. Ha nem akarjuk megtölteni, akkor egy centiméter vastagságúra sodorjuk, a tetejét bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tészta tetejét tojással megkenjük, majd megszórjuk reszelt sajttal vagy köménymaggal, és 180 fokos sütőben megsütjük.

Ha töltött pogikat készítünk, a tésztát vékonyabbra kell kisodorni. A kiterített tésztalap középvonalát megjelöljük, és az egyik felére nagyméretű pogácsaszaggatóval köröket nyomunk (nem kell kiszaggatni!). Mindegyik kör közepére kiskanálnyi tölteléket halmozunk, majd ráhajtjuk a tésztalap másik felét. A tésztát a kidomborodó töltelékhalmok között lenyomkodjuk, majd a két réteget együtt, a töltelék nélküli részeknél kiszaggatjuk. Tojással lekenjük, 180 fokos sütőben készre sütjük.

Minden kör közepébe teszünk egy halmot az előre elkészített húsos töltelékből

A töltelékhez 10-15 deka füstölt sonkát ledarálunk, összekeverjük egy evőkanál tejföllel, ízlés szerinti mustárral, ketchuppal. A sonka helyett használhatunk pörköltnek elkészített és ledarált májat vagy töpörtyűt is.

A töpörtyűs pogácsát sok háziasszony hajtogatva, a darált töpörtyűt a tésztára kenve készíti. Íme egy másik recept, ami talán gyorsabb. A töpörtyűt ehhez is le kell először húsdarálón darálni, vagy robotgéppel pépesíteni.

A halmok között az ujjunkkal lenyomkodjuk a tésztát, hogy a lapok összeragadjanak

Hozzávalók a gyúrt töpörtyűs pogácsához: 60 deka liszt, 30 deka töpörtyű ledarálva, 3 deka puhított margarin vagy vaj vagy zsír, 2 tojás sárgája, egy teáskanál só, 2 evőkanálnyi bor vagy ecet, negyed liter tej, egy csomag sütőpor, egy evőkanál cukor.

Bolla Lászlóné Irénke töltve és „natúrban" is készített a sütőporos pogácsából Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A liszthez hozzáadjuk a sütőport, majd a többi hozzávalókkal együtt tésztát gyúrunk. Pihentetni, keleszteni nem szükséges, mindjárt dolgozhatunk vele. Két centiméter vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét kés hátával bevagdossuk, kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét tojással lekenjük és megszórjuk köménymaggal. Azonnal süthetjük 180 fokos, előmelegített sütőben.

Dobozban, légmentesen lezárva egy-két napig megőrzi frissességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!