2014.06.02. 10:35
Recept: Mák charlottemézzel
Horváth Gézáné, Márti kedvelt alapanyagából, a mákból készült egyéni süteményt hozott kóstolóba a Gyümölcsös finomságok könyve átadójára. Íme a receptje!
Hét tojásból hosszú sárga piskótát készítünk. Fél liter szilvalekvárt, fél deci szilvapálinkát, előzetesen összeolvasztott egy teáskanál zselatint és egy deci vörösbort felforralunk és kihűtünk. A piskótát vizes konyharuhára borítjuk, megtöltjük a szilvazselé egy részével, majd feltekerjük konyharuha segítségével. Három órára hűtőbe tesszük, majd 1 cm-esre szeleteljük. Folpackkal kibélelünk egy őzgerinc formát úgy, hogy az oldalain lógjon túl a folpack, majd az alját és az oldalát kirakjuk a piskótatekercs szeletekkel. A közepét megtöltjük mákkrémmel és lezárjuk a maradék piskótatekercs szeletekkel. Ráhajtjuk a folpackot. Tizenkét óráig hűtőben tartjuk, majd tálcára borítjuk, levesszük róla a folpackot és ferdén felszeleteljük. A maradék szilvazselével tálaljuk. csak közvetlenül fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből.
A mákkrémhez 20 deka darált mákot 3 deci tejjel sűrűre főzünk, majd ízlés szerint mézet keverünk hozzá. 3 deci tejszínt kemény habbá verünk, a hideg mákkrémhez keverjük, majd végül egy csomag zselatinfixet keverünk bele.