Receptek

2016.01.30. 12:28

Rétes - egy kicsit másként

Ma már egyre kevesebb időnk jut a sütésre. Nagyanyáink még hajszálvékonyra nyújtották a rétestésztát, mi azonban időt spórolhatunk, ha kész réteslapokat veszünk. Bár így is van vele munka bőven.

Bajdó Bettina

Két rúd réteshez a hozzávalók: egy csomag réteslap (általában kilenc lapot tartalmaz), 500 gramm túró, két tojás, 4-5 evőkanál cukor, egy evőkanál vaníliás cukor, kis fahéj, egy citrom reszelt héja, zsemlemorzsa vagy búzadara a tészta megszórásához, 50 gramm vaj és 100 milliliter olaj.

A töltelékhez a túrót összetörjük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a citrom reszelt héját és elkeverjük. A vajat megolvasztjuk és hozzáöntjük az olajhoz. Az első tésztalapot egy megvizezett, kicsavart konyharuhára tesszük, nagyon óvatosan dolgozzunk vele! Az olvasztott vajjal és olajjal megcsepegtetjük, majd ecsettel elkenjük. Így folytatjuk a többi négy, a második rétesnél pedig öt lappal. Az utolsóra már csak kevés olajat csepegtetünk. A zsemlemorzsát vagy búzadarát a tészta felénk eső részére szórjuk, körülbelül 10 centis csíkon, mintha erősen sóznánk. A morzsára rákanalazzuk a túrót, kenhetjük vastagon, majd a tetejére ismét morzsa kerül. Az oldalait behajtjuk, a konyharuha segítségével feltekerjük. Sütőpapírra tesszük, és megkenjük a tetejét, oldalát olajos vajjal.

A sütőt 200 fokra melegítjük, 40-50 perc alatt aranybarnára sül. Egyetlen szépséghibája, hogy a lap teteje törik vágás közben. Ezeket a rétegeket azonban le tudjuk szedni róla, utána porcukorral megszórjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!