Receptek

2016.08.20. 07:41

Rizses desszert

SZOMBATHELY - Ehetjük desszertként vagy uzsonnaként lekvárral és a pohár tejjel. A rizsfelfújt elkészítése türelmet és odafigyelést igényel.

Bajdó Bettina

Hozzávalók: 250 gramm rizs, egy liter tej, 200 milliliter víz, 1 csipet só, 150 gramm kristálycukor, egy citrom reszelt héja, egy teáskanál vanília eszencia, 5 tojás sárgája és fehérje, 2 teáskanál búzaliszt, 50 gramm vaj.

Mielőtt elkezdenénk főzni a rizst, alaposan mossuk át, egészen addig, míg nem lesz átlátszó a vize. A rizst a vízzel egy lábosban folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon felpuhítjuk. Mikor elforr róla a víz, megsózzuk, és ráöntjük a tejet. Időnként megkeverjük, s addig főzzük, míg nagyjából felissza a tejet, és kellően felpuhul. Belekeverjük a citromhéjat, a cukrot és a vanília esszenciát, majd lefedve egy órán át hagyjuk állni.

Ha kihűlt, átkeverjük. A puha vajat a tojássárgával habosítjuk, és óvatosan, egy fakanállal hozzákeverjük a tejberizshez. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ezt is hozzáforgatjuk, végül hozzákeverjük a lisztet is. Egy kivajazott, kimorzsázott tepsibe öntjük. Én tortaformát használok, hogy gusztusosabban nézzen ki. 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük, ez körülbelül 40 perc, hőlégkeverés nélkül. Tálaláskor tetszés szerint megszórjuk porcukorral, citromhéjjal, és lekvárral tálaljuk.

Címkék#recept

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!