Receptek

2016.06.16. 09:42

Sonkakrémmel töltött tekercsek - Egy ízletes cáfolat arra, hogy a palacsinta csak édes töltelékkel fogyasztható

Ikervár - Lakner Bettina még csak ezen a nyáron lesz 21 éves, de már több alkalommal szerepeltek receptjei a Pannon Lapok Társasága szakácskönyveiben.

Tersztyánszky Krisztina

Bettinának éppen a PLT-s receptgyűjtemények hozták meg a kedvét, hogy kipróbálja magát a konyhában, és maga is beküldje ételleírásait. Elsősorban hagyományos házi recepteket keltett új életre, és az eredményt be is küldte a pályázatra. Próbálkozásait a szülei és 24 éves Dani bátyja is szívesen fogadta.

Olyannyira megjött a kedve a sütés-főzéshez, hogy érettségi után a cukrász szakmát választotta a Tinódi Gimnáziumban. Szívesen süt süteményt a barátainak is, örömmel veszi, ha ízlik, amit alkotott. Mivel a rokonságban sok a gyerek, a gyermekételek könyvébe is hozott ötleteket. Ezek egyikét, a sonkakrémmel töltött palacsintát nekünk is elkészítette. Hiszen nincs, aki a palacsintát ne szeretné!

Fotó: A szerző

Hozzávalók a sós palacsintatésztához: 3 tojás, 12 púpos evőkanál liszt, egy púpos kávéskanál só, 480 ml tej, fél deci olaj.

A sonkakrémhez: 20 deka csirkemell sonka, 1 tubus sonkás sajtkrém, 5 deka trappista sajt, egy csipet só, egy csipet őrölt bors, egy kis csokor metélőhagyma, vagy 1-2 újhagyma szára.

A panírozáshoz 10 deka liszt, 3 kisebb tojás, 7 deka zsemlemorzsa, fogpiszkálók a tűzéshez, olaj bőven a sütéshez.

Először elkészítjük a sós palacsintákat. A tojásokat a sóval habosra kavarjuk, majd belekanalazzuk a lisztet. A tejet fokozatosan adagolva sűrű, csomómentes tésztává kavarjuk. Legvégül az olajat keverjük bele, majd egy felforrósított serpenyőben kisütjük a palacsintákat.

A töltelékhez a sonkát nagyon apró kockákra vágjuk. A sonkához adjuk a sajtkrémet, jól összekeverjük, majd meghintjük sóval, borssal, s végül belereszeljük a sajtot. A metélőhagymát apróra vágjuk.

A kézmelegre hűlt palacsintákat szépen kiterítjük, és elosztjuk rajtuk a sonkakrémet, amit a palacsinták közepén kicsit elterítünk. Megszórjuk metélőhagymával. Ezután a következő módon formázzuk: a palacsinta két oldalát behajtjuk, és alulról elkezdjük feltekerni, végül egy (vagy akár több) fogpiszkálóval megtűzzük.

Előkészítünk három tálkát. Az elsőbe töltjük a lisztet, a másodikban a tojásokat kicsit felverjük, a harmadikba öntjük a zsemlemorzsát. A fenti sorrendben a megtűzött palacsintákat bepanírozzuk.

Bő olajat forrósítunk, és a palacsintákat pár perc alatt szép barnára sütjük. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni. Melegen, párolt rizzsel tálaljuk.

A fogpiszkálóról ne felejtsünk el szólni az étkezőknek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!