2014.09.15. 14:40
Sonkával töltött pogácsák recept
Ez a tartalmas pogácsa Bolla Lászlóné, Irénke receptje alapján vendégvárónak, borkorcsolyának, vagy az őszi mezőgazdasági munkák mellé, a tarisznyába tett útravalónak is a legjobb választás.
Borkorcsolyának is remek (Fotó: Szendi Péter)
Hozzávalók a tésztához: 2 egész tojás, 30 deka liszt, 25 deka margarin, három deka élesztő, egy teáskanál cukor, fél deciliter tej, ízlés szerint só, a tetejére reszelt sajt illetve köménymag.
Hozzávalók a töltelékhez: 20 deka füstölt, főtt sonka ledarálva, 5 deka reszelt sajt, kevés tejföl, mustár és kechup ízlés szerint.
Először a margarint 5 deka liszttel összedolgozzuk, majd a többi hozzávalóból a felfuttatott élesztővel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Ujjnyi vastagra kisodorjuk, majd a közepébe helyezzük a vajas tésztát és belecsomagoljuk. Hűtőben körülbelül fél órát pihentetjük, majd ismét kinyújtjuk és hajtogatjuk. Ezt az eljárást még kétszer megismételjük.
A háromszor hajtogatott és pihentetett tésztát 1 centiméter vastagságúra nyújtjuk. A ledarált sonkát összekeverjük az egyéb hozzávalókkal, és ebből a masszából kiskanalanként kis halmokat rakunk a tészta egyik felére. A másik felét ráhajtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Az így kiszaggatott pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, meghintjük köménymaggal, reszelt sajttal.
A pogácsákat sütőpapírral kibélelt gáztepsire helyezzük és 190 fokosra melegített sütőben addig sütjük őket, amíg szép rózsaszínűek lesznek. Melegen és hidegen tálalva egyaránt nagyon finom.