Receptek

2014.09.15. 14:40

Sonkával töltött pogácsák recept

Ez a tartalmas pogácsa Bolla Lászlóné, Irénke receptje alapján vendégvárónak, borkorcsolyának, vagy az őszi mezőgazdasági munkák mellé, a tarisznyába tett útravalónak is a legjobb választás.

Borkorcsolyának is remek (Fotó: Szendi Péter)

Hozzávalók a tésztához: 2 egész tojás, 30 deka liszt, 25 deka margarin, három deka élesztő, egy teáskanál cukor, fél deciliter tej, ízlés szerint só, a tetejére reszelt sajt illetve köménymag.

Hozzávalók a töltelékhez: 20 deka füstölt, főtt sonka ledarálva, 5 deka reszelt sajt, kevés tejföl, mustár és kechup ízlés szerint.

Először a margarint 5 deka liszttel összedolgozzuk, majd a többi hozzávalóból a felfuttatott élesztővel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Ujjnyi vastagra kisodorjuk, majd a közepébe helyezzük a vajas tésztát és belecsomagoljuk. Hűtőben körülbelül fél órát pihentetjük, majd ismét kinyújtjuk és hajtogatjuk. Ezt az eljárást még kétszer megismételjük.

A háromszor hajtogatott és pihentetett tésztát 1 centiméter vastagságúra nyújtjuk. A ledarált sonkát összekeverjük az egyéb hozzávalókkal, és ebből a masszából kiskanalanként kis halmokat rakunk a tészta egyik felére. A másik felét ráhajtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Az így kiszaggatott pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, meghintjük köménymaggal, reszelt sajttal.

A pogácsákat sütőpapírral kibélelt gáztepsire helyezzük és 190 fokosra melegített sütőben addig sütjük őket, amíg szép rózsaszínűek lesznek. Melegen és hidegen tálalva egyaránt nagyon finom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!