Receptek

2016.04.25. 12:31

Sütit is levendulából

Répcevis – A levendula világában hirdetett kalandozást a közelmúltban Tamás Anikó táplálkozási tanácsadó.

Tersztyánszky Krisztina

Anikó répcevisi otthonában és a helyi művelődési házban is már többször tartott főzési bemutatót azoknak, akik az egészséges, húsmentes, magvakon, növényeken alapuló étrend iránt érdeklődnek. Legutóbbi összejövetelének középpontjába a levendulát helyezte, hiszen ez az egyik legfontosabb gyógynövényünk, nagyon sokaknak a kertjében jelen van, ám a felhasználási lehetőségeiről nem tudunk eleget.

Tamás Anikó levendulatortát, aprósüteményt, teát, fagyit kínált. Fotó: Farkas Melinda

– A levendula az egyik legfontosabb immunrendszer-erősítő, biostimulátor – magyarázta Tamás Anikó. – A modern ember gyógynövénye, mert segít a mindennapos stressz leküzdésében. Már látványa és illóolajának belélegzett illata is jótékony hatással van ránk. Káros mellékhatása nincs, előnyeit azonban már 2500 éve élvezi az emberiség.

Kevesen tudják, hogy a levendula nemcsak illatpárnában, teában kerülhet a háztartásunkba, hanem a gasztronómiában is fontos szerepet játszhat. A beszélgetés mellé Anikó levendulatortával, teljes kiőrlésű liszttel készült levendulás aprósüteményekkel kínálta vendégeit.

Ha előbb nem, a gyógynövény szüretelésének idején Anikó újból kóstolót tart. De tervezi egyéb, idényhez kötődő tematikus napok, így például cseresznyenap tartását is az egészség és a gasztronómia témája iránt érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!