2016.12.30. 18:20
Sütőtökös szelet habbal
Sárvár - Az alábbi receptet Horváth Gézáné, Márti sárvári olvasónk osztotta meg velünk. Korábban közzétett sütőtökös lepényével ellentétben ehhez a recepthez nem nyers, hanem előre megsütött tököt használunk.
Hozzávalók a tésztához: két tojássárgája, hét deka vaj, 15 deka rétesliszt, csipetnyi só, 2,5 deka élesztő, három evőkanál tej, egy csomag vaníliás cukor. A szóráshoz kevés darált dió.
A töltelékhez: 75 deka hagyományos módon, előre megsütött, meghámozott és passzírozott sütőtök, tíz deka porcukor, egy evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék, egy csomag vaníliapuding, egy citrom reszelt héja, két tojásfehérje.
A díszítéshez két deci tejszín és egy csomag habfixáló.
Habos krém és tejszínhab - nem sok a jóból? Bizony nem, épp ennyi kell a tökéletes ízhatáshoz
Fotó: Tersztyánszky Krisztina
A tésztához először a tojássárgákat habosra keverjük a puhított vajjal. Az élesztőt felfuttatjuk a vaníliás cukorral elkevert tejben, majd a liszttel és a tojás-vaj keverékkel alaposan kidolgozzuk.
A töltelékhez összekeverjük a passzírozott sütőtököt a porcukorral, a mézeskalácsfűszerrel, a pudingporral és a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a pici sóval habbá felvert két tojásfehérjét.
A tésztát 35x25 centiméteres tepsi aljára nyújtjuk. Meghintjük darált dióval, majd rákenjük az elkészített sütőtökös krémet, és előmelegített sütőben megsütjük. Hűlni hagyjuk.
Két deci Hulala-tejszínből egy csomag habfixáló hozzáadásával kemény habot verünk. Amikor a tészta kihűlt, a tetejére kenjük.
A süteményt kockákra vágva tálaljuk.