Receptek

2016.12.02. 15:35

Szaloncukrot paleolit módra

Szombathely - Kis hazánkban nincs karácsony szaloncukor nélkül. Az alábbi recepteknek köszönhetően azoknak sem kell lemondaniuk a tradicionális csemegéről, akik egészségi okokból vagy egyéb megfontolásból idegenkednek a boltokban kapható változataitól.

Tersztyánszky Krisztina

A paleolit szaloncukor készítésének rejtelmeibe Kabay Gáborné Zsuzsa szombathelyi háziasszony vezetett be bennünket. Ő már évek óta száműzte a családi karácsonyokról az általában rengeteg cukrot, adalékanyagot, mesterséges színezéket, aromát és nugátos mázt tartalmazó szaloncukrokat. Az általa készített csemegékben a fentieken kívül se tej, se liszt, se tojás nincsen. Elöljáróban emlékeztetett rá: mivel friss hozzávalókból készülnek, ezeket a cukorkákat" nem lehet hónapokig eltartani. Ő nem is szokta felakasztani a fenyőre, hanem egy tálkában helyezi el a fa alatt, és bizony pillanatok alatt elfogy.

A paleo-szaloncukor édesítőanyaga a mazsola vagy a datolya. Az utóbbiról elmondható, hogy rengetegféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, frissíti a testet, növeli az állóképességet, és még a kedélyállapotot is javítja! Azoknál a recepteknél, amelyekben ennek a két édes gyümölcsnek valamelyike nem szerepel, kevés sztíviát vagy ledarált xilitet használhatunk.

A formázott csemegét sütőpapírba, majd színes papírba tekerjük

A datolyás-diós desszerthez 20-20 deka datolyára és dióra lesz szükségünk. A magjaitól megfosztott datolyát előző este áztassuk be, hogy felpuhuljon és a külső cukorréteg leolvadjon róla. A darált dióval együtt turmixgépben dolgozzuk össze, majd gyúrjunk belőle rudakat. Szerencsés esetben a massza megfelelően kemény állagú, de ha túl puhának találjuk, sűríthetjük két evőkanál útifűmaghéjjal (amelynek egyébként szintén kedvező az élettani hatása). Szaloncukor méretű darabokat vágunk belőle.

A színes papírrojtokat a cukor két végén szorosan megtekerjük

A mazsolás-mogyorós szaloncukorhoz azonos mennyiségű törökmogyorót és mazsolát együtt megdarálunk. Ha ez a massza nem állna jól össze, nagyon kevés vizet dolgozzunk hozzá. Máris formázhatjuk. A kókuszos-kakaós cukorkához tíz deka kókuszreszeléket ledarálunk, majd hozzáadunk két deka holland kakaóport, pár csepp rumaromát és sztíviával vagy xilittel édesítjük ízlés szerint. Ha nem áll össze, itt is kevés vízzel segíthetünk. Ezt mindig csak nagyon óvatosan adagoljuk, mert ha túl puha lesz a massza, az sem jó. Formázzuk.

Az egyes ízeket érdemes más-más színű papírba csomagolni

A marcipános cukorka paleomódra úgy készül, hogy 10 deka hántolt mandulát ledarálunk, pár csepp mandulaaromával, kevés sztíviával és néhány csepp frissen facsart narancslével összegyúrjuk. Dióból ugyanígy készíthetünk cukorkát, ehhez az édesítőszer mellé keserűmandula-aromát és vizet adagoljunk. Zsuzsa tapasztalata szerint húsz deka dióból 24 darab cukorka készíthető.

Ezek a csemegék csokimáz nélkül is nagyon finomak, de ha be szeretnénk őket vonni, két lehetőségünk is van. Aki nincs ellene a csokoládéfogyasztásnak, jó minőségű (75-81 százalékos) fekete csokoládét édesítőszerrel és egy kiskanálnyi kókuszzsírral gőz fölött olvasszon össze, és ebbe a masszába mártogassa a fogpiszkálóra szúrt falatokat. A csokoládé kiváltható egy evőkanál holland kakaóporral, amit kis lángon összeolvasztunk két evőkanál kókuszzsírral és ízlés szerinti xilittel. A bemártogatott cukorkákat a fogpiszkálóval hungarocell-lapba szúrva hagyjuk megdermedni.

Bertalan csak nézegeti a cukrokat, de már ő is a paleóra szavaz! Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A natúr vagy csokibevonatos falatokat először megfelelő méretűre vágott sütőpapírba csomagoljuk. Maradék karácsonyi csomagolóból kb. 10x16 centiméteres darabokat vágunk, a rövidebbik oldalukat rojtosra vagdossuk, és miután a cukorkákat beletekertük, a két végén összecsavarjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!