Receptek

2014.08.26. 09:58

Szarvas gerinc ribizli dzsemmel töltött körtével

Nagy Imréné ezúttal egy finom főétel receptjét osztotta meg velünk.

Pác:

2 dl étolaj
1 evőkanál durvára őrölt bors
1 liter vörösbor
5 dkg füstölt szalonna
10 szem boróka bogyó
1 mokkáskanál koriander mag

Hozzávalók:

Kb. 1 ½ kg szarvas gerinc
10 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyem
20 dkg füstölt szalonna
1 mokkás kanál őrölt feketebors
1 nagyobb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
1 evőkanál liszt
2 dl vörösbor
1 dl paradicsomlé
5 dl barnamártás
2 cl borecet
15 dkg ribizli dzsem
2 evőkanál tejföl
2 db körte
50 dkg mirelit burgonya krokett

Fotó: Nagy Imréné

A hártyáitól megtisztított szarvas gerincet a felhasználás előtt legalább egy nappal pácoljuk.

A sütőedény aljára felkarikázzuk a vöröshagymát és a zöldségeket. Megszórjuk a szétzúzott fokhagymával és a kakukkfűvel.

Ráhelyezzük a szarvas gerincet és szalonnával befedjük, aztán rálocsoljuk a felolvasztott vajat. Előmelegített sütőben kb 50-60 percig sütjük 180 C fokon.

A húst kivesszük és a megpirult pecsenye levet megszórjuk a liszttel és hozzáadjuk a paradicsom levet, a bort, a barnamártást, a borecetet, a borsot. Felforraljuk és belekeverjük a ribizli dzsemet és a tejfölt, aztán készre forraljuk.

Tipp: Tálalhatjuk burgonya krokettel. A burgonya krokettet forró olajban kisütjük.

A körték közepét kivágjuk és megtöltjük ribizli dzsemmel. A hús mellé találjuk.

A megsült húst a gerincről lefejtjük és felszeleteljük, majd visszahelyezzük a gerincre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!