2014.08.26. 09:58
Szarvas gerinc ribizli dzsemmel töltött körtével
Nagy Imréné ezúttal egy finom főétel receptjét osztotta meg velünk.
Pác:
2 dl étolaj
1 evőkanál durvára őrölt bors
1 liter vörösbor
5 dkg füstölt szalonna
10 szem boróka bogyó
1 mokkáskanál koriander mag
Hozzávalók:
Kb. 1 ½ kg szarvas gerinc
10 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyem
20 dkg füstölt szalonna
1 mokkás kanál őrölt feketebors
1 nagyobb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
1 evőkanál liszt
2 dl vörösbor
1 dl paradicsomlé
5 dl barnamártás
2 cl borecet
15 dkg ribizli dzsem
2 evőkanál tejföl
2 db körte
50 dkg mirelit burgonya krokett
Fotó: Nagy Imréné
A hártyáitól megtisztított szarvas gerincet a felhasználás előtt legalább egy nappal pácoljuk.
A sütőedény aljára felkarikázzuk a vöröshagymát és a zöldségeket. Megszórjuk a szétzúzott fokhagymával és a kakukkfűvel.
Ráhelyezzük a szarvas gerincet és szalonnával befedjük, aztán rálocsoljuk a felolvasztott vajat. Előmelegített sütőben kb 50-60 percig sütjük 180 C fokon.
A húst kivesszük és a megpirult pecsenye levet megszórjuk a liszttel és hozzáadjuk a paradicsom levet, a bort, a barnamártást, a borecetet, a borsot. Felforraljuk és belekeverjük a ribizli dzsemet és a tejfölt, aztán készre forraljuk.
Tipp: Tálalhatjuk burgonya krokettel. A burgonya krokettet forró olajban kisütjük.
A körték közepét kivágjuk és megtöltjük ribizli dzsemmel. A hús mellé találjuk.
A megsült húst a gerincről lefejtjük és felszeleteljük, majd visszahelyezzük a gerincre.